Franks: România riscă să returneze 1,5 mld. euro dacă unele proiecte UE nu sunt finalizate în 2011

Autor: Iulian Anghel 09.05.2011

În domeniul atragerii fondurilor europene s-a observat o accelarare în ultima vreme, dar acest efort trebuie dublat în condiţiile în care rata aborbţiei rămâne redusă, apreciază şeful misiunii FMI la Bucureşti Jeffrey Franks.

Potrivit şefului misiunii FMI, România riscă să returneze UE până la 1,5 mild. euro din fondurile de preaderea dacă proiectele începute cu aceşti bani nu sunt încheiate până la finele anului. Ultimele programe cu fondurile de preaderare - Phare, Ispa şi SAPARD - se încheie în acest an. Pe fondurile postaderare (fondurile structurale) România a absorbit în patru ani de la integrare aproximativ 10% din totalul fondurilor acordate pentru exerciţiul financiar 2007-1013, de de 19,6 mld. euro. Franks a apreciat că proiectele care au şanse mici de reuşită trebuie abandonate.

"Trebuie ca proiectele cu prioritate redusă să fie abandonate pentru ca eforturile să se concentreze pe domeniile în care absorbţia creşte foarte rapid. România riscă să fie obligată să returneze până la 1,5 miliarde euro, sume deja plătite, dacă aceste proiecte nu sunt finalizate până la sfârşitul acestui an"

Franks a mai spus că experţii FMI şi cei ai Comisiei Europene au ajuns la un acord cu autorităţile române privind politicile economice, iar scrisoarea de intenţie va fi analizată în boardul Fondului, cel mai probabil, la finele lunii iunie.