Ce spun austriecii de la Euro Invest la revenirea pe Bursă: Anul trecut a fost minimul. Vrem să prindem creşterea

Autori: Stefan Musgociu , Andrei Chirileasa 09.05.2011

Reprezentanţii băncii austriece de investiţii Euro Invest Bank consideră că Bursa de la Bucureşti şi-a atins anul trecut minimul din punctul de vedere al valorii tranzacţiilor şi mizează pe o creştere puternică.

Ei au revenit în acest an pe piaţa de capital locală prin achiziţia firmei de brokeraj Transilvania Capital, după ce ieşiseră în 2006, când au vândut firma de brokeraj Euro Invest Vision către grecii de la Fortius. Euro Invest Vision (care iniţial s-a numit Austro Rom) este una dintre cele mai vechi firme de brokeraj locale şi a fost condusă de Valentin Ionescu, actualul director general al Bursei de Valori Bucureşti (BVB). Ionescu a mai lucrat în ultimii ani şi pentru Euro Invest Bank din Austria.

"Uitându-mă în urmă pot spune că a fost o decizie bună să vindem firma din România în 2006, deoarece apoi s-a văzut ce s-a întâmplat cu rulajele pe bursă. Astfel, nu am fost în piaţă în perioadele grele. Credem că ceea ce am văzut anul trecut a fost partea de jos", a declarat Günter Woinar, directorul general al Euro Invest Bank.

El motivează decizia de achiziţie a unei firme de brokeraj locale prin potenţialul ridicat al pieţei româneşti.

"Piaţa românească de capital este foarte mică pentru moment, însă eu lucrez în pieţe de capital de aproape 28 de ani şi îmi amintesc timpurile când bursa din Austria era cam de aceeaşi mărime. Credem că piaţa va deveni mult mai mare în câţiva ani. Şi dacă vrei să iei parte la joc trebuie să te mişti din timp", a explicat Woinar.

Unii brokeri de pe piaţa locală au fost surprinşi de mutarea austriecilor, care ar fi putut să-şi reia operaţiunile la BVB în baza paşaportului european, fără a avea o subsidiară locală, la fel cum operează cehii de la Wood&Company.

Euro Invest Bank Viena a primit aprobarea CNVM pentru a prelua 99% din acţiunile firmei de brokeraj Transilvania Capital din Miercurea Ciuc.

"În primăvara anului trecut am început să monitorizăm piaţa (din România - n.r.) pentru a cumpăra o companie de brokeraj. Am selectat trei companii pentru runda finală. Cu Transilvania Capital am început discuţii directe şi la final am stabilit să o cumpărăm. Nu am discutat direct cu celelalte companii", a declarat Woinar

El nu a precizat valoarea tranzacţiei prin care banca de investiţii va prelua firma din Miercurea Ciuc. Potrivit unor surse apropiate tranzacţiei, suma ar fi de sub un milion de euro.

Surse de pe piaţa de capital spun că valoarea tranzacţiei ar putea fi cu circa 150.000 de euro mai mare decât valoarea pachetului de acţiuni pe care firma de brokeraj l-ar mai fi deţinut la BVB. La finele lui 2009, Transilvania Capital deţinea 1,55% din acţiunile BVB, însă după listarea acestora nu mai există raportări privind această deţinere. La preţurile actuale, acel pachet de acţiuni ar fi fost evaluat la 1,16 mil. euro.

Potrivit registrului CNVM, firma are un capital social de 577.000 de lei (140.000 de euro) şi era deţinută de nouă persoane fizice. Cei mai mari erau doi membri în Consiliul de Administraţie, Janos Ilyes şi Laszlo-Csaba Lukacs, fiecare cu câte 20% din titluri şi Bogdan Alin Ceucă, directorul sucursalei din Bucureşti, tot cu 20%. În acţionariat afla şi directorul general Liviu Nicolae Ţibichi, cu o participaţie de 7,5%. Ei au înfiinţat firma în 2003, ca urmare a achiziţionării pachetului de acţiuni de la firma DEPFA Securities, care urma să se închidă, de la grupul financiar germano-irlandez DEPFA.

Transilvania Capital este una dintre firmele de brokeraj de talie mică de pe Bursă, ocupând locul 33 (din 64) după primele patru luni din 2011, cu tranzacţii intermediate în valoare de 29,5 mil. lei (7 mil. euro). În 2010, Transilvania Capital a intermediat transferuri de 61 mil. lei (14,3 mil. euro). Austriecii au în plan însă capitalizarea firmei şi dezvoltarea operaţiunilor.

"Vrem să majorăm capitalul Transilvania Capital, astfel încât să avem o licenţă mai mare pentru a tranzacţiona pe contul firmei şi, totodată, să oferim servicii clienţilor instituţionali", a mai spus Woinar.

Euro Invest Bank a fost înfiinţată în 1989 ca broker independent pe bursa de la Viena, iar în 1997 a primit licenţă de bancă. Banca este controlată de Gabriela Wanovits, care a primit acceptul CNVM pentru a prelua indirect pachetul majoritar al Transilvania Capital.