Comenzile de pe pieţele externe susţin creşterea industriei

Autor: Ana Maria Neagu 09.05.2011

Producţia industrială a încetinit uşor în martie, creşterea faţă de aceeaşi lună din anul precedent încetinind la 7,4%, de la un vârf de aproape 13% în februarie.

Chiar şi după această încetinire, industria rămâne însă pe o creştere susţi­nută, alimentată de cererea mare de pe pieţele străine, în timp ce pe plan local consumul rămâne foarte slab.

Cumulat pentru primul trimestru, faţă de intervalul similar din 2010, producţia industrială a crescut cu 11,4% ca serie brută şi cu 10% ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi sezonalitate, susţinută de toate sectoarele de activitate, potrivit datelor INS.

Astfel, ca serie brută, industria prelucrătoare a crescut cu 13,2%, industria extractivă cu 3,8%, iar producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat cu 3,7%, menţionează Institutului Naţional de Statistică (INS).

Pe marile grupe industriale s-au înregistrat majorări la toate categoriile de bunuri, respectiv în industria bunurilor intermediare (+21,1%), în industria bunurilor de capital (+14,1%), în industria bunurilor de folosinţă îndelungată (+13,7%), în industria bunurilor de uz curent (+2,6%) şi în industria energetică (+1,8%).

Ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, în primele trei luni ale anului 2011, comparativ cu ianuarie-martie 2010, industria prelucrătoare a crescut cu 11,7%, producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat cu 3,5% şi industria extractivă cu 3%.

De asemenea, şi ca serie ajustată, toate categoriile de bunuri au consemnat majorări, de 17,4% în industria bunurilor intermediare, 12,8% în industria bunurilor de capital, 12,7% în industria bunurilor de folosinţă îndelungată, 1,7% în industria bunurilor de uz curent şi 1,6% în industria energetică.

În martie producţia industrială a urcat faţă de luna precedentă cu 14,3% ca serie brută datorită creşterii tuturor sectoarelor industriale. Astfel, industria prelu­crătoare a crescut cu 16,3%, in­dus­tria extractivă cu 10,1%, iar produc­ţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă cu 2,7%.