FMI şi CE nu văd motive ca recesiunea să continue şi trimit România în faţa „judecăţii pieţei“

Autor: Mihaela Claudia Medrega 09.05.2011

FMI susţine cu certitudine că România nu va mai bifa în 2011 şi al treilea an de recesiune şi spune că majorarea salariilor promisă în sectorul public poate fi realizată doar dacă scade numărul angajaţilor.

Reducerea contribuţiilor de asigurări sociale (CAS) analizată şi promisă de partidul de guvernământ va fi posibilă în perioada următoare doar dacă va exista "spaţiu fiscal".
"Nu văd motive pentru recesiune în acest an. Vedem posibilă o revenire a economiei. Putem vedea semne clare că economia începe să îşi revină şi că se reia creşterea", a declarat Jeffrey Franks, şeful misiunii FMI în România, care de doi ani de zile bate pasul instituţiilor de la Bucureşti încât şi-a tocit şi pantofii.
FMI şi Comisia Europeană, principalii finanţatori ai României, au prezentat ieri concluziile primei evaluări din noul acord susţinând că România mai trebuie să mai facă multe lucruri pentru a-şi îndrepta finanţele şi a avea o creştere economică sănătoasă.
Ţinta de deficit bugetar pentru anul viitor de 3% din PIB (3,6 mld. euro) va fi o provocare, în condiţiile în care va trebui incluse şi pierderile companiilor de stat, potrivit lui Franks. Iar de atingerea ţintei de deficit bugetar anul viitor depinde şi reducerea contribuţiilor sociale pentru angajatori.
În trei ani de zile România a adunat aproape 20 mld. euro deficit bugetar, iar Ministerul Finanţelor se împrumută constant de pe piaţă pentru a acoperi golul dintre venituri şi cheltuieli din buget.
Acum Comisia Europeană spune că Ministerul Finanţelor trebuie să se ducă să dea testul pieţei internaţionale şi să vadă la ce dobândă se poate împrumuta.
"România este de aşteptat să se finan­ţeze integral de pe pieţe. Să stea în faţa judecă­ţii pieţei. Judecata finală o dă piaţa. Schim­barea percepţiei faţă de stat a fost «foarte favorabilă». Este un element nou foarte important în mediul actual. Politicile bune duc la randamente bune şi la reacţii bune ale pieţelor", a declarat Istvan Szekely, şeful misiunii Comisiei Europene în România.
Stabilitatea şi o politică clară în acest sens reprezintă calea cea mai bună de a îmbunătăţi condiţiile în care România se va împrumuta, şi nu e vorba doar de împrumuturi ale sectorului public, ci şi împrumuturi ale sectorului privat pentru că dacă Guvernul plăteşte mai puţin pe piaţă, aceeaşi tendinţă va fi valabilă şi pentru companii, deci guvernul poate să aibă un rol important în a ajuta sectorul privat să se împrumute la costuri mai mici, a declarat Szekely pentru ZF.
Săptămâna trecută Ministerul Finan­ţelor s-a împrumutat de pe piaţa internă la o dobândă în euro de 4,89% pe an, pe trei ani. Ministerul încearcă de mai bine de o lună să iasă pe piaţa externă să vândă obligaţiuni româneşti, dar până acum nu a avut succes.
Discursul lui Franks a fost acelaşi, în care cere Guvernului să continue reformele, să reducă arieratele şi să privatizeze companiile de stat care au pierderi. Dar şi cele care fac profit, cum ar fi Transelectrica sau Romgaz.
Acum Franks şi-a accentuat discursul pe companiile de stat cu pierderi, făcând front comun cu preşedintele Traian Băsescu, care sâmbătă i-a pus la zid pe baronii companiilor locale de stat. Dar aceşti manageri sunt numiţi politic de către ministere.
Franks a cerut management privat pentru companiile de stat ca o soluţie de reducere a pierderilor şi arieratelor. Compania Naţională a Huilei este cel mai mare datornic la buget de ani de zile.
Vineri Institutul de Statistică va publica rezultatele economice pe trimestrul întâi, unde se aşteaptă un plus de de 0,4 -0,6 %, ceea ce adunat cu creşterea de 0,1% din trimestrul patru, înseamnă tehnic ieşirea economiei din recesiune după mai bine de doi ani.
Franks spune că România şi-a îndeplinit condiţiile agreate pentru primul trimestru din acest an în noul acord care se întinde pe doi ani. Negociatorul FMI menţionează că sunt şanse sub 25% sau chiar sub 10% ca guvernul să apeleze la banii conveniţi în acest nou acord, de tip preventiv.
De asemenea, principalii finanţatori spun că nu au îngrijorări cu privire la capacitatea României de a restitui banii împrumutaţi în ultimii doi ani de aproape 20 mld. euro, cel mai mare împrumut din istoria României.
Franks spune că nu se pune problema ca România să-şi restructureze datoria, pentru că are o rată mică a datoriei publice în PIB.
Următoarea misiune a FMI şi a Comisiei Europene va reveni la Bucureşti în vară.
Până atunci astăzi FMI, Comisia Europeană, bancheri, analişti alături de Banca Naţională şi Ministerul Finanţelor discută situaţia creşterii economice a României la seminarul "The Way Forward".
Ce a spus negociatorul FMI, Jeffrey Franks
Reducerea TVA, în 5-10 ani
Privatizări în energie şi transporturi
Preţuri la gaze, liberalizate în etape
Vigilenţă la inflaţie