FMI: Avem semne clare că se reia creşterea. Consumul va creşte şi el

Autor: Claudia Medrega 09.05.2011

FMI susţine că probabilitatea revenirii recesiunii în România în acest an este foarte redusă, aşteptând ca rezultatele economice să confirme revenirea creşterii.

În ultimii doi ani aproape toate prognozele macro ale FMI, BNR şi Guvernului nu au fost confirmate de realitate, de aceea lumea este mai neîncrezătoare acum.

"Putem vedea semne clare că economia începe să-şi revină şi că se reia creşterea", a declarat ieri Jeffrey Franks, şeful echipei de negociere a FMI, la finalul primei evaluări a noului acord de împrumut, care implică tragerea sumelor doar în cazul în care revine criza. Deşi producţia industrială creşte continuu, iar exporturile ating niveluri istorice, consumul scăzut trage economia în jos. Dar consumul va creşte şi el, potrivit aşteptărilor FMI. Franks a lăudat "performanţele fiscale" şi menţinerea deficitului de către guvern în limitele convenite. Dar marea provocare este la anul când guvernul trebuie să continue reducerea deficitului spre 3% din PIB, adică 3,5-4,5 mld. euro faţă 4,4% din PIB în acest an. Aceste deficite se ating cu preţul tăierii investiţiilor, neplăţii arieratelor către sectorul privat şi cu reducerea numărului de angajaţi în sectorul public.

Comisia Europeană, celălalt finanţator mare, trimite Ministerul Finanţelor să facă rost de bani de pe pieţele externe. "România este de aşteptat să se finanţeze integral de pe pieţe. Să stea în faţa judecăţii pieţei. Judecata finală o dă piaţa. Schimbarea percepţiei faţă de stat a fost «foarte favorabilă». Este un element nou foarte important în mediul actual. Politicile bune duc la randamente bune şi la reacţii bune ale pieţelor", a declarat Istvan Szekely, şeful misiunii Comisiei Europene în România.