Orange şi Vodafone pierd contul telecom al BCR. Contract de 10 mil. euro pentru câştigătorii Cosmote şi Romtelecom

Autor: Adrian Stefan Seceleanu 10.05.2011

Cosmote şi Romtelecom, companii controlate de grupul elen OTE, vor furniza în următorii trei ani servicii de comunicaţii fixe şi mobile pentru BCR, cea mai mare bancă de pe piaţă - controlată de austriecii de la Erste Group.

Contractul cu BCR - unul dintre cele mai mari conturi de pe piaţa telecom, care este vânat de toţi jucătorii de pe piaţă a fost câştigat anul trecut în urma unei licitaţii şi are, potrivit unor surse de pe piaţa telecom, o valoare totală de aproape 10 milioane de euro. Oficialii Romtelecom şi Cosmote nu au dorit să comenteze această informaţie.

Potrivit datelor obţinute de ZF, înainte de Romtelecom şi Cosmote, BCR lucra pentru serviciile de comunicaţii fixe cu Equant România (controlată integral de Orange), iar pentru cele de telefonie mobilă cu Vodafone. Oficialii Orange şi Vodafone nu au comentat informaţiile până la închiderea ediţiei.

În urma câştigării licitaţiei organizate de BCR în toamna anului trecut, Romtelecom devine principalul furnizor al băncii pentru serviciile: comunicaţii electronice (reţea VPN cu peste 600 de puncte de prezenţă), telefonie IP (o soluţie IPTel integrată cu serviciul SIP Trunk, pentru mai mult de 6.000 telefoane IP cu numerotaţie non-geografică), în timp ce Cosmote va furniza telefonie mobilă şi internet pe telefonul mobil.

Contractul presupune şi integrarea de noi echi­pamente de comunicaţii Cisco de către Romtelecom.

"A fost o licitaţie dificilă, cu cerinţe complexe. Soluţia oferită va moderniza actualele servicii de comuni­caţii de voce şi date pentru BCR, (…) cu posibilitatea de a integra şi interacţiona cu alte aplicaţii cheie din cadrul instituţiei", a declarat George Makowski, director executiv comercial, Segmentul Busi­ness, Rom­te­lecom.

"Câştigarea acestei licitaţii dovedeşte încă o dată puterea sinergiilor dintre noi şi Romtelecom", a declarat Panos Makris, director executiv comercial al Cosmote România.

Romtelecom este cel mai mare operator de telefonie fixă din România, numărul doi pe piaţa de internet şi numărul trei pe piaţa TV. Cosmote este numărul trei pe piaţa de telefonie mobilă din România.