Luaţi-vă adio de la televiziunea analogică: 2013 - termen limită

Autori: Madalina Cerban - Mediafax , Adrian Stefan Seceleanu 10.05.2011
Când va intra televiziunea digitală, cei care văd programele TV cu o simplă antenă va trebui să se ducă la un operator de cablu sau de satelit şi să cumpere un decodor. Asta dacă statul nu-l va da gratis.


Proiectele de lege care prevăd termenii şi condiţiile trecerii României la televiziunea digitală sunt în circuitul de avizare de la ministere, dar data aprobării lor este necunoscută şi greu de estimat, a declarat Cătălin Marinescu, preşedintele autorităţii de reglementare în comunicaţii (ANCOM), una dintre instituţiile implicate în proces.

"Lucrurile s-au mai mişcat, pentru că sunt două acte normative care sunt pe circuitul de avizare la ministere. Procesul durează mai mult decât am dorit. Actele se pot aproba într-o săptămână, dar şi în două luni. Nu aş risca să mai dau un termen privind adoptarea lor, am mai fă­cut acest lucru şi am gre­şit", a declarat Cătălin Marinescu la conferinţa "Romania in High Definition", organizată de Asociaţia pentru Comunicaţii Digitale (ACD) la hotelul Marriott din Bucureşti.

El a spus însă că întârzierea are şi unele avantaje. "Pe de altă parte, cred că şi furnizorii de conţinut au început să înţe­leagă care este modelul economic al utilizării televiziunii digitale terestre comparativ cu furnizarea retransmiterii programelor audiovizuale pe alte medii - pe cablu. Dacă pe cablu furnizorii de conţinut practic obţin nişte venituri de la operatori, în cazul televiziunii digitale terestre, echilibrul între veniturile pe care le-ar obţine şi plata pe care o vor face către operatorul de multiplex va fi cheia succesului". Cu excepţia retransmiterii programelor publice, pentru restul televiziunilor ar trebui să existe un abonament, "pentru a permite o dezvoltare pe termen lung", a adăugat Marinescu.

"Din fericire, în România retransmiterea programelor în format analogic şi eliberarea anumitor părţi de bandă - şi anume canalele superioare 61 şi 69 - pentru a fi utilizate în alte scopuri, ca de exemplu telefonie mobilă de generaţie a patra, nu sunt legate. Oprirea televiziunii analogice nu este legată de eliberarea spectrului. Dividendul digital poate fi disponibil în următorii ani", a mai spus Marine scu.

Marius Fecioru, secretar de stat în Ministerul Comunicaţiilor (MCSI), a declarat pe de altă parte că în acest moment România s-a întors cu un an şi jumătate în urmă în privinţa procesului de digitalizare TV, precizând că tranziţia la televiziunea digitală terestră se poate întâmpla "nu mai repede de două luni". "La acest moment, există în avizare legislativă un pachet de legi, de hotărâri de guvern, respectiv de ordonanţe, care doresc să modifice strategia, să impună noi termene, să atribuie în mod diferit cele şase multiplexuri", a spus Fecioru, precizând că în acest sens se poartă în prezent discuţii cu reprezentanţii Consiliului Concurenţei.

"Trebuie să avem în vedere şi faptul că această parte de televiziune digitală trebuie să îşi atingă scopul, în a fi facilă pentru cetăţean, atât din punct de vedere economic, cât şi din punct de vedere tehnic", a mai spus Fecioru.

Compania SES Astra, ce deţine 16 sateliţi la nivel european, intenţionează să susţină şi să participe la procesul de tran­ziţie la televiziunea digitală din România, a declarat Martin Ornass-Kubacki, vicepre­şe­dinte şi director regional al Astra pentru Europa Centrală şi de Est. SES Astra este interesată să participe la procesul de tranziţie la televiziunea digitală din România, asigurând o alternativă pentru reţelele terestre de distribuţie a semnalului TV. El a mai spus că România poate să aibă probleme în privinţa procesului de digitalizare dacă lucrurile sunt privite doar dintr-un singur unghi, cel al reţelelor terestre de distribuţie a semnalului TV. "Din perspectiva Astra, în România, în 2015, vor fi peste 50 de canale HD, mai mult de 4 milioane de case care vor recepţiona HD, iar satelitul va fi principala infrastructură de servicii HD", a spus Kubacki, precizând că satelitul nu este în competiţie cu reţelele terestre de distribuţie a semnalului TV, ci este "un serviciu complementar", care poate ajuta procesul "dificil" de tranziţie la televiziunea digitală terestră din România.

În altă ordine de idei, Claudiu Paraschiv, Head of TV Technology al grupului Central European Media Enterprises (CME), din care face parte Pro TV, a declarat că staţia a investit peste două milioane de euro pentru conversia în format HD. "În cazul Pro TV, am investit până acum mai bine de două milioane de euro şi încă nu am terminat conversia completă. Cea mai importantă decizie legată de HD a postului Pro TV a fost luată în 2005, când am hotărât intern ca toate echipamentele ce urma să fie achiziţionate pentru tehnologie analogică să fie cumpărate cu tehnologie HD. Am fost singura televiziune importantă din Europa care a făcut saltul direct de la analogic la HD", a explicat Paraschiv.

Ce este televiziunea digitală

România şi-a propus să întrerupă în 2013 emisia analogică TV, moment în care câteva sute de mii de gospodării din România - care "prind" emisiunile TV cu o simplă antenă, nu vor mai putea vedea posturile decât dacă se abonează la un operator de cablu sau satelit tv. Însă, pentru a asigura accesul gratuit al cetăţenilor la un număr minim de posturi TV statul va construi o infrastructură de transmisie digitală terestră (DTT) a posturilor TV, prin care vor putea fi urmărite posturi TV publice şi private. Emisia în format terestru digital va putea fi recepţionată fără niciun cost suplimentar de anumite modele de televizoare de ultimă generaţie sau pe orice televizor existent cu condiţia achiziţionării unui decodor special.