Salvarea peştelui ţar sau cum cresc ruşii sturionii, sursa pentru faimosul caviar de 2.500 $ kilogramul - GALERIE FOTO

Autor: Roxana Petrescu 10.05.2011

În afară de gaze, vodkă şi Putin, Rusia mai este cunoscută pentru un lucru care aprinde fanteziile culinare ale celor mai mulţi gurmanzi: caviarul. În Astrahan, oraş important din sudul Rusiei, brazdat de râul Volga care mai apoi se varsă în Marea Caspică, ascunsă după nişte garduri înalte, este o crescătorie de sturioni, sursa primară pentru icre negre.

Pentru un ochi neavizat, clădirile vechi nu spun nimic, drumul este prăfuit, oamenii sunt îmbrăcaţi sărăcăcios.

Pentru un cunoscător, zidurile ascund de fapt o comoară. Anual, în această crescătorie, unde lucrează circa 30 de oameni, sunt aduşi la maturitate un milion de sturioni. Fiecare astfel de peşte poate produce între 3 şi 5 kilograme de caviar. Cum un kilogram de icre negre costă peste 2.500 de dolari, matematica simplă arată că acolo sunt "active" de circa 7,5 miliarde de dolari. Dar lucrurile nu sunt chiar aşa de simple.

În primul rând, respectiva crescătorie nu este o afacere propriu-zisă, scopul său unic fiind acela de a contribui la restabilirea populaţiei de sturioni din Marea Caspică. În al doilea rând, nimeni nu ştie câţi din cei un milion de sturioni care sunt eliberaţi anual, ajung la maturitate.

"Eliberăm sturionii în Volga atunci când ajung la maturitate, adică atunci când au circa 10 centimetri", spune Nina Bychkova, directorul adjunct al Bazei Experimentale pentru Centrul Ştiinţific de Cercetare al Mării Caspice.

Modul în care ajung aceşti sturioni la maturitate este descris simplu de către Bychkova. Practic, dintr-un sturion matur sunt scoase icrele negre prin intermediul unei operaţii. Acestea sunt apoi crescute şi hrănite în bazine speciale până la maturitate. Doar o dată la patru ani se poate face această operaţiune pentru un peşte, iar la finalul ei sturionul este sănătos.

"Sturionii pe care-i creştem noi aici sunt numai pentru reproducere şi în scopuri ştiinţifice. În rest, pescuitul este interzis", a mai spus reprezentante centrului.

Ruşii au ajuns să investească în crescătorii de sturioni pentru a opri un proces care pare acum ireversibil: eliminarea acestei specii din cauza pescuitului masiv. Marea Caspică, zonă în care Rusia exercită o influenţă foarte mare, este totodată regiunea în care trăieşte 90% din populaţia globală de sturioni, potrivit unor informaţii publicate în The Telegraph.

Tot Rusia a dorit în 2008 interzicerea completă a pescuitului de sturioni în toată Marea Caspică pe o perioadă de cinci ani de zile, dar în ciuda puterii sale din zonă, ţări precum Kazahstanul, care obţin câştiguri imense din această captură valoroasă, s-au opus.

Recent însă, la finalul anului trecut, cele cinci ţări care se învecinează Mării Caspice, Azerbaidjan, Iran, Kazahstan, Rusia şi Turkmenistan, au căzut toate de acord, pescuitul de sturioni fiind astfel interzis în întreaga regiune până în 2015 şi nu doar în Rusia, potrivit AFP.

După interzicerea pescuitului în Marea Caspică, oficialii ruşi au spus anul acesta că vor relua totuşi exporturile de caviar către statele europene, după ce în ultimii 9 ani comerţul cu icre negre a fost stopat.

Volumul este însă unul doar simbolic, de numai 150 de kilograme de an, rezultat doar din fermele de sturioni. Oficialii ruşi au spus la momentul acestui anunţ că vor doar să spargă gheaţa ultimilor nouă ani când niciun permis pentru exportul de caviar nu a fost eliberat din Rusia. Cu toate acestea, eforturile oficialilor par învinse de piaţa neagră a caviarului, în contextul în care, chiar potrivit propriilor declaraţii, cutiile de caviar rusesc nu au dispărut niciodată în aceşti nouă ani, aceasta fiind însă dovada de necontestat a importurile ilegale din Rusia în Europa.

În ciuda acestor eforturi, sunt puţini cei care mai cred în salvarea speciei în contextul în care în ultimii 20 de ani 90% din populaţia globală de sturioni a fost distrusă din cauza poluării, a pescuitului industrial, braconajului, dar şi a creşterii cererii pentru produse de lux. Numai în perioada 2004-2005, populaţia de sturioni din porţiunea rusă a Mării Caspice s-a diminuat cu 45%.

Problema majoră pentru salvarea acestei specii este şi faptul că sturionii ajung la maturitate foarte greu, mulţi specialişti spunând că de fapt interzicerea pescuitului ar trebui făcută pe zeci de ani şi nu doar pe cinci ani.

Sturionul şi icrele negre sunt unul dintre cele mai puternice simboluri culinare ruseşti, peştele fiind de altfel contemporan cu dinozaurii, dar reuşind cumva să trăiască până în zilele de azi.

Într-un articol publicat de Reuters se preciza că ţării ruşi creaseră un monopol în ceea ce privea vânzarea de caviar. Înainte de Revoluţia Bolşevică din 1917, bisericile şi mânăstirile de pe Volga nu aveau voie să bată clopotele când sturionii uriaşi veneau să-şi depună icrele pentru a nu deranja cumva procesul de reproducere. Acum însă, pescarii degeaba stau din zorii zilei cu undiţele în apele tulburi ale Volgăi.

"Valoarea unui lucru este dată de dorinţa pe care o trezeşte. Ar fi trebuit să preţuim ce aveam odată", spun acum ruşii, a căror undiţă mai niciodată nu mai are firul întins.