Parlamentul European aprobă aderarea României la Spaţiul Schengen

Autor: Iulian Anghel 11.05.2011

Comisia pentru Libertăţi civile, justiţie şi afaceri interne (LIBE) din cadrul Parlamentului European a aprobat luni, 2 mai, aderarea României şi a Bulgariei la spaţiul Schengen, în plină dispută în interiorul Uniunii privind reintroducerea controalelor la frontierele interne ale UE. Ceea ce spune Comisia înseamnă, de fapt că din punctul de vedere al deputaţilor europeni obiecţiile Franţei faţă de vulnerabilitatea graniţelor României (care vor deveni graniţele UE după aderarea la Schengen) nu se susţin. Raportul Comisiei va fi supus votului plenului PE în iunie, ultimul cuvânt urmând să-l aibă Comisia Europeană care face o recomandare Consiliului European (şefii de state şi de guverne) într-un sens sau altul.

Potrivit unui comunicat al Parlamentului European, de astăzi, în baza rapoartelor de evaluare parlamentariii europeni din comisia amintită consideră că România şi Bulgaria întrunesc condiţiile necesare pentru aderare. Parlamentul trebuie să fie în continuare informat despre măsurile suplimentare ce urmează a fi luate în zonele de frontieră între Bulgaria, Turcia şi Grecia (aici sunt ceva probleme) în lumina unui potenţial influx migraţionist dinspre Africa de Nord.

Potrivit regulilor actuale, condiţia majoră pentru aderarea la Spaţiul Schengen este posibilitatea de a asigura securitatea frontierelor externe ale Uniunii.

Opinia cu privire la aderarea României şi a Bulgariei la spaţiul Schengen urmează a fi adoptată în plen în perioada 6-9 iunie, înaintea reuniunii Consiliului pentru afaceri interne care va avea loc între 9 şi 10 iunie. Decizia cu privire la aderarea la Schengen este luată de către Consiliu, printr-o decizie unanimă a guvernelor statelor membre Schengen, arată comunicatul Parlamentului European.

Decizia din decembrie anul trecut a Franţei şi Germaniei de a bloca aderarea României şi a Bulgariei la Spaţiul Schengen a produs o furtună politică, relaţiile politice dintre Paris şi Bucureşti find acum aproape îngheţate. Recent, mai mulţi demnitari germani au susţinut că Berlinul nu va bloca aderarea României şi a Bulgariei, dacă Comisia Europeană face o recomandare Consiliului, anume ca cele două ţări să fie integrare în această vară.

Ministerul român al Afacerilor Externe a susţinut astăzi că

rezultatul votului Comisiei LIBE "reconfirmă recunoaşterea eforturilor depuse de România pentru aderarea la spaţiul Schengen, precum şi îndeplinirea criteriilor prevăzute de acquis-ul comunitar".

Decizia Comisiei LIBE vine într-un moment complica pentru UE, la două săptămâni după ce Franţa şi Italia au cerut reintroducerea controalelor la frontierele interne ale Uniunii, din cazuza afluzului masiv de imigranţi din Africa de Nord, aflux provocat de războaiele care au înfirbântat zona.