Viitorul şef al lui Isărescu primeşte şi binecuvântarea nemţilor

Autor: Constanta Catalina Apostoiu 11.05.2011

Cancelarul german Angela Merkel a lăsat să se înţeleagă că-l sprijină pe italianul Mario Draghi pentru poziţia de preşedinte al Băncii Centrale Europene, actualul guvernator al Băncii Italiei având astfel cale liberă către cea mai importantă funcţie din finanţele Europei, scrie Bloomberg.

"Îl cunosc pe Mario Draghi. Este o persoană foarte interesantă şi cu experienţă. Este foarte apropiat de ideile noastre de cultură a stabilităţii şi a unei politici economice solide. Germania i-ar putea susţine candidatura pentru poziţia de preşedinte al BCE", a declarat Merkel. Germania este ultima dintre cele mai mari patru ţări din zona euro care-l susţin pe Draghi după ce preşedintele francez Nicolas Sarkozy i-a spus primului-ministru italian Silvio Berlusconi, pe 26 aprilie, că va susţine un italian.

Ministrul spaniol de finanţe Elena Salgado l-a caracterizat pe Draghi drept un "candidat excelent" ziua următoare. Merkel vrea să-l sprijine pe "cel mai german dintre candidaţii rămaşi", a declarat un oficial al cancelariei. Draghi a devenit favorit în momentul în care candidatul Germaniei, Alex Weber, s-a retras în luna februarie.

După adoptarea monedei euro, Banca Naţională a Românei va intra sub "aripa" BCE, instituţie care decide politica monetară a tuturor ţărilor care folosesc moneda unică. De altfel şi acum Banca Naţională face raportări la BCE, iar guvernatorul Mugur Isărescu este prezent câteodată la şedinţele BCE.