Băncile au umplut conturile BNR cu 1,3 mld. lei zilnic, în loc să caute clienţi pentru credite

Autor: Ciprian Botea 11.05.2011

Băncile au plasat în fiecare zi lucrătoare din acest an, pe medie, 1,3 miliarde lei (circa 320 mil. euro) în facilitatea de depozit pe o zi de la BNR, în condiţiile în care pe piaţă s-a acumulat un exces de lichiditate, bani pe care bancherii nu sunt dispuşi să-i plaseze în credite.

Astfel, în primele patru luni s-au acumulat rulaje de 113 miliarde lei (26,7 mld. euro) prin facilitatea permanentă de depozit pe o zi. Doar în luna aprilie s-au înregistrat rulaje de 34,6 miliarde lei, cu 7,5% peste media lunară din 2010.

"Gradul de lichiditate este satisfăcător, însă multe bănci preferă să aibă un nivel de lichiditate peste necesar cu riscul de a fi mai puţin profitabile. În plus, cererea de credite este încă slabă deoarece multe companii şi-au amânat planurile de investiţii pentru a analiza dacă este cazul să realizeze investiţiile respective în acest moment", comentează analistul financiar Aurelian Dochia.

Soldul creditelor acordate firmelor şi populaţiei au scăzut cu 1,3% în martie faţă de februarie, până la 203,9 mld. lei (49,6 mld. euro), potrivit celor mai recente date publicate de BNR. Soldul creditului privat a înregistrat o creştere de numai 2,3% în termeni nominali faţă de aceeaşi lună din 2010, mult sub rata inflaţiei. Bancherii nu sunt încă dispuşi să-şi asume riscuri prea mari în economie, în con­di­ţiile în care creditele neperformante con­­tinuă să se acumuleze şi se văd nevoiţi să pună mai mulţi bani deoparte pentru a acoperi pierderile generate de aceste împrumuturi. În plus, nici cererea de finanţare din partea statului nu mai aco­peră volumul de cash de care dispun băncile.

Bancherii spun că în prezent încep să apară semne timide de revenire a cererii de credite din partea firmelor care produc pen­tru export, în timp ce sectorul de retail ră­mâ­ne îngheţat atât timp cât veniturile clienţilor nu îşi revin şi aceştia resimt în continuare presiunea crizei financiare.

În acest context, băncile nu au altă alternativă decât să-şi "îngroape" banii la BNR, primind o dobândă de 2,25% pe an.

Spre com­pa­raţie, dobânda anuală efectivă la un credit de consum în lei ajunge, în medie, la 17% pe an.

Facilitatea de depozit este folosită doar ca soluţie de urgenţă pentru lichidităţile rămase neplasate la sfârşitul unei zile de operaţiuni.