Cum să-ţi crească acţiunile pe Bursă cu 15%? Trebuie doar să spună FMI că firma ori se privatizează, ori se lichidează

Autor: Adrian Cojocar 11.05.2011

Titlurile combinatului chimic Oltchim Râmnicu Vâlcea (OLT) au sărit ieri cu 15% încă din deschiderea şedinţei de tranzacţionare şi pe parcursul zilei s-au transferat în piaţă peste 3,6 mil. titluri, reprezentând circa 1,1% din capitalul social al companiei. La finele şedinţei de ieri existau în piaţă ordine de cumpărare neexecutate la preţul maxim admis pe parcursul zilei, de 0,5405 lei/unitate, care cumulau circa 1,2 mil. acţiuni Oltchim.

De la începutul anului titlurile Oltchim au o creştere de peste 160%. "Aprecierea acţiunilor Oltchim cred că este legată de faptul că factorii de decizie, respectiv Guvernul şi FMI, sunt focusaţi pe această societate şi vor încerca să-i redreseze activitatea, să o facă profitabilă şi poate va avea parte de o privatizare de succes. De asemenea, compania a raportat recent rezultate destul de promiţătoare şi sunt şanse ca activitatea acesteia să aibă o evoluţie pozitivă în continuare", spune Marcel Murgoci, directorul de tranzacţionare al societăţii de brokeraj EstInvest.

El a mai precizat că investitorii au vizat încă din deschiderea şedinţei acţiunile Oltchim, pentru că au văzut potenţialul de creştere şi li s-a părut o acţiune ieftină comparativ cu randamentul pe care-l poate oferi în viitor.

Marţi a apărut draftul scrisorii de intenţie discutate de FMI şi Guvern, în care se arată că Oltchim trebuie privatizată până la sfârşitul acestui an, în caz contrar urmând ca firma să fie lichidată. Investitorii mizează pe faptul că presiunile FMI privind privatizarea Oltchim vor determina astfel accelerarea acestui proces, care era prevăzut de către Ministerul Economiei să fie derulat începând cu anul viitor. Ministerul Economiei deţine 54,8% din Oltchim.

Afacerile Oltchim aproape s-au dublat în primele trei luni ale acestui an, ajungând la 464 mil. lei (110 mil. euro), iar compania a raportat în aceeaşi perioadă pierderi de 20 de ori mai mici, respectiv de 2,65 mil. lei. Oltchim a mai anunţat zilele trecute că a preluat de la Petrom încă o instalaţie de pe platforma petrochimică Arpechim pentru suma de 1,6 mil. lei, la care se adaugă TVA.