Google atacă piaţa laptopurilor cu sistemul de operare Chrome

Autor: Ştefan Vrabie 12.05.2011

Google, cel mai popular motor de căutare online, a prezentat primele laptopuri care funcţionează cu sistemul de operare Chrome, dispozitivele urmând să intre în vânzare luna viitoare.

Google atacă astfel Microsoft, care deţine supremaţia pe piaţa sistemelor de operare prin Windows, scrie cotidianul american The Wall Street Journal. Denumite "Chromebooks", primele modele de laptopuri Google vor fi produse de Acer şi Samsung şi vor fi disponibile pe piaţă începând cu 15 iunie, la un preţ de 349, respectiv 429 de dolari.

Compania nu se aşteaptă să facă bani din vânzările de laptopuri că­tre persoane fizice, dar speră să obţină un profit de la clienţii corporate sau instituţii de învăţământ şi guvernamentale, cărora le va furniza laptopul cu toate aplicaţiile Google preinstalate contra unui abonament lunar de 28, respectiv 20 dolari timp de trei ani.

Lansarea laptopurilor Google, mişcare ce a durat mai mult de doi ani să fie pusă în aplicare, vine într-un moment în care vânzările de laptop-uri şi netbook-uri la preţuri mici au avut de suferit din cauza tabletelor precum iPad-ul de la Apple. Google a intrat însă şi pe segmentul dispozitivelor mobile cu telefoanele mobile Nexus.

Laptopurile bazate pe Chrome vor folosi browserul web cu acelaşi nume şi vor rula în principal aplicaţii web precum cele din suita Apps a companiei (pentru care Google încasează un abonament lunar de 50 de dolari de la firmele utilizatoare), dar şi Gmail sau Docs, Google mizând că utilizatorii vor adopta astfel din ce în ce mai mult aplicaţiile de tip cloud computing.

Şi, la fel ca în cazul Android, Google speră să atragă dezvoltatorii de software către platforma proprietară, o serie de aplicaţii pentru laptopuri urmând să fie astfel gratuite în cadrul magazinului Web Store pentru Chrome. Peste 160 de milioane de utilizatori folosesc în prezent browserul web Chrome, cifră în creştere faţă de nivelul de 70 de milioane din 2010, potrivit lui Sundar Pichai, vicepreşedintele responsabil de Chrome.