Analiştii cred că PIB-ul a fost pe plus în primul trimestru, industria având cel mai important aport

Autor: Claudia Medrega 12.05.2011
După mai bine de doi ani de cădere economia poate bifa astăzi ieşirea tehnică din recesiune. Are două trimestre consecutive cu plus. În doi ani economia a pierdut peste 10 mld. euro din PIB.


Analiştii anticipează că economia a fost pe plus în primul trimestru şi prognozează o creştere cuprinsă în intervalul 0,1% şi 1,1% faţă de ultimele trei luni de anul trecut, fundamentată în principal pe creşterea puternică a producţiei industriale.

Acesta ar fi al doilea trimestru consecutiv cu creştere economică pozitivă, după ce ultimele trei luni ale anului 2010 au adus un uşor plus trimestrial de 0,1%, contrar aşteptărilor celor mai mulţi analişti care anticipau scădere.

Potrivit mediei estimărilor Asociaţiei Analiştilor Financiar-Bancari din România (AAFBR), rata trimestrială a PIB a fost de +0,6% în T1, în timp ce rata anuală a ajuns la sfârşitul lunii martie la +0,2%. Estimările analiştilor în ceea ce priveşte creşterea trimestrială variază într-un interval destul de mare, cuprins între 0,1-1,1%.

În ciuda optimismului manifestat la nivel politic privind ieşirea din recesiune, mediul de afaceri este încă prudent în a spune cu certitudine că economia îşi revine. Deşi industria şi exporturile înregistrează creşteri constante, revenindu-şi de mai bine de un an, consumul, construcţiile şi investiţiile se mişcă greu.

Analiştii economici, care de obicei sunt mai prudenţi în privinţa viitorului, şi-au îmbunătăţit uşor previziunile pentru acest an. Însă atenţionează că ieşirea din recesiune nu trebuie judecată doar din punctul de vedere al evoluţiei PIB, fiind necesară şi urmărirea altor indicatori, cum ar fi şomajul, comerţul sau evoluţia veniturilor reale. Şi spun că riscul reintrării în zona negativă nu trebuie să fie ignorat.

"Este foarte posibil să vedem o creştere uşoară, probabil până în 0,3% trimestru pe trimestru şi în proximitatea lui 0% în termeni anuali. Industria a rămas, probabil, sectorul cu cel mai mare aport la formarea valorii adăugate brute, exporturile au performat bine, iar consumul populaţiei se reface lent", spune Florian Libocor, economistul-şef al BRD-SocGen.

Mai optimistă Melania Hăncilă, economistul-şef al Volksbank, declară că se aşteaptă la o creştere trimestrială a PIB de 0,5-0,6% şi la o rată anuală de 0,9-1% în T1.

"Pe partea de formare a PIB-ului, industria a avut cel mai important aport la creşterea economică în T1. Este posibil ca şi comerţul intern şi serviciile să fi înregistrat o creştere modestă, în timp ce agricultura şi construcţiile şi-au temperat ritmul de scădere. Pe partea de utilizarea a PIB, ne aşteptăm la o performanţă foarte bună a exporturilor şi ne aşteptăm chiar la o creştere modică a consumului privat, pe fondul ameliorării aşteptărilor populaţiei şi stabilizării pieţei muncii", explică Hăncilă.

Analiştii Barclays Capital, divizia de investiţii a uneia dintre cele mai mari bănci din lume, susţin că România are încă probleme cu ieşirea din recesiune după ajustarea fiscală semnificativă operată la jumătatea anului trecut, dar îşi menţin estimările privind o creştere trimestrială pozitivă în T1. "Creşterea economică are în continuare probleme după ce ajustarea fiscală importantă de la jumătatea anului trecut a afectat puternic încrederea consumatorilor. Va fi nevoie de mai mult timp pentru a permite economiei să se vindece. În mod evident, România are încă probleme cu ieşirea din recesiune. Încă ne aşteptăm la o creştere economică trimestrială pozitivă în T1 2011", se arată în cel mai recent raport al băncii privind România.

Datele cu frecvenţă lunară sugerează o creştere a PIB-ului de aproximativ 0,7% în primul trimestru din 2011 comparativ cu trimestrul patru din 2010, pe date ajustate sezonier, iar creşterea va veni în principal de la industrie, consideră Nicolaie Chideşciuc, economistul-şef al ING Bank.

El apreciază că o apropiere de +1% nu poate să fie exclusă, dar asta nu ar schimba prea mult previziunile ING privind cifra anuală a PIB, de 0,6%, având în vedere contracţia uşoară anticipată pentru industrie în al doilea trimestru. "În trimestrul al doilea, ne aşteptăm la continuarea trendului pozitiv, însă ritmul creşterii economice ar putea încetini comparativ cu T1 în termeni anualizaţi, ca urmare a creşterii accelerate a preţurilor de consum coroborată cu diminuarea veniturilor. Lucrările de infrastructură demarate de sectorul public vor începe să aibă contribuţii pozitive asupra PIB-ului de abia din semestrul al doilea al acestui an", spune şi Hăncilă de la Volksbank.

Creşterea din primul trimestru, dacă va fi aşa cum o aştept, va fi «un pas mic, dar important», în opinia lui Libocor. El spune că riscul reintrării în zona negativă nu trebuie ignorat, însă susţine că nu crede că se va materializa dacă reformele vor continua şi, mai ales, dacă se vor bucura de încrederea populaţiei.

Indiferent de momentul ieşirii din recesiune (T1 2011, T2 2011 sau mai târziu), reluarea creşterii economice nu va fi rapidă dacă intrările de investiţii străine nu vor accelera şi dacă pesimismul consumatorilor persistă, după cum a declarat recent Dan Bucşa, şeful departamentului cercetare al Bancpost.

Chiar vestea ieşirii din recesiune ar putea să aducă mai multe investiţii.

Alexandra Gătej, preşedintele Camerei de Comerţ Americane în România, consideră că există toate premisele ca investiţiile străine directe să crească în acest an, dacă urmează o serie de veşti bune, precum "ieşirea tehnică din recesiune".

Majoritatea prognozelor pentru 2011 indică o creştere a economiei inclusă în intervalul 0,5-1,5%. Potrivit estimărilor autorităţilor române şi FMI, economia urmează să înregistreze în acest an o creştere de 1,5%.

Semnale timide ale revenirii economiei au apărut încă de anul trecut, însă măsurile dure de ajustare fiscală luate la jumătatea anului au făcut ca România să continue să se zbată în recesiune şi în 2010, în timp ce majoritatea ţărilor europene au ieşit la liman.

Unii analişti au afirmat că dacă nu s-ar fi majorat TVA, existau şanse ca economia să revină pe creştere.