Viaţa e (încă) frumoasă/ de Stelian Ţurlea

Autor: Stelian Turlea 12.05.2011

Andrei Pleşu

Despre frumuseţea uitată a vieţii

Editura Humanitas

Volumul cuprinde texte apărute iniţial în Dilema veche şi Adevărul. "Dacă îţi acorzi un cât de mic răgaz - spune autorul -, dacă arunci, de jur împrejur, o privire odihnită, curioasă şi nepătimaşă, vei găsi destule argumente să te bucuri. Lucrurile (încă) funcţionează. Şarpanta lumii (încă) ţine. Mai există încă oameni întregi, tradiţii vii, întâlniri miraculoase. Trăim într-un sos toxic, dar el conţine încă mirodenii subtile, cu efect anesteziant. Marele animal cosmic nu pare încă să ia în serios agitaţia noastră propagandistică, spaimele noastre apocaliptice. Se poate trăi. Se poate trăi bine. Se poate (încă) trăi frumos."


Tatiana Niculescu Bran

Nopţile Patriarhului

Editura Polirom

Patriarhul are 92 de ani şi trăieşte, bolnav, într-un palat, ca un imparat bizantin. Zilele îi stau sub semnul urgenţei: trebuie să-şi asigure succesiunea în scaunul de Patriarh. Deşi e viclean, ştie că este înconjurat de personaje gata oricând să-i ia locul şi cărora trebuie să le dejoace planurile. Din păcate, romanul pare unul cu cheie, mulţi vor vedea personaje din viaţa noastră imediată. Nimic rău, până la un punct. Doar că patriarhul este descris în suferinţele sale fiziologice - şi nu ştiu dacă era necesar -, pe deasupra este descris şi ca având legături clare cu fosta Securitate - şi nu ştiu dacă s-a dovedit. Personajul apare cu mult mai viclean decât un personaj obişnuit. Cui prodest? Autoarea a mai publicat "Spovedanie la Tanacu" şi "Cartea Judecătorilor". Prima a fost dramatizată şi montată la Teatrul La MaMa din New York in 2007, în regia lui Andrei Şerban.

Jacques Chessex

Un evreu drept exemplu

Editura Lider

Traducere de Rodica Grigoriu. Romanul este povestea unei crime antisemite, care l-a obsedat pe autor toată viaţa. În 1942, când se petrece acţiunea, scriitorul avea opt ani şi locuia la Payerne, un oraş din Elveţia în care se resimt din plin consecinţele războiului declanşat de Adolf Hitler: falimente, şomaj, teama că oamenii să nu fie antrenaţi în conflagraţia care zdruncină toate ţările vecine. În acest context tensionat, evreii sunt ţinta ideală a unei ranchiuni şi aversiuni ancestrale. Un mic grup de elveţieni cu convingeri naziste simt nevoia să dea o lovitură senzaţională, care să le alunge starea de plictis. Le trebuie o victimă expiatoare, un evreu drept exemplu, un om nevinovat.

Anita Nair

Cele nouă chipuri ale inimii

Editura Leda

Traducere din limba engleză şi note de Ioana Jelea. Autorul de romane de călătorie Cristopher Stewart ajunge pe pe malul unui râu din Kerala în căutarea unui faimos dansator indian şi pătrunde într-o lume fascinantă a măştilor şi a emoţiilor, care include iubiri şi pasiuni. Anita Nair este o bine cunoscută şi îndrăgită scriitoare anglo-indiană, născută în statul Kerala. Pe lângă romane, cu care a repurtat succese internaţionale, a mai scris poezie, literatură pentru copii şi de călătorie. Romanulde faţă adevenit bestseller internaţional, a fost finalist la premiul PEN/Beyond Margins pe anul 2007 în SUA şi a fost publicat în douăzeci de ţări.

Carmen Veronica Steiciuc

Vitrina cu dimineţi circulare

La vitrine aux matins circulaires

Editura Paralela 45

Traducere în limba franceză de Florina Liliana Mihalovici. Pentru scrierea acestui volum de versuri, autoarea a beneficiat de o rezidenţă literară la Vila Mont Noir, casa memorială a scriitoarei Marguerite Yourcenar, şi de o brusă literară din partea Consiliului General al Departamentului de nord din Franţa. Prefaţă de Mircea Ghiţulescu, care scrie: "Este clar că poeta dispune de o recuzită poetică fixă din care nu lipsesc ploile, caii, focurile, aripa, singurătatea sau poemul mayaş, dar este o colecţie de impulsuri poetice ajunsă la maturitate. Poemele ascund un jurnal liric scris în împrejurări excepţionale, un jurnal liric atât de sofisticat, încât cu greu îţi dai seama că poeta notează impresii din realitate."

Magda Cârneci

FEM

Editura Cartea românească

Un volum de proză vizionară - scrie editura pe ultima copertă -, o incursiune nonconformistă în meandrele fiziologice, psihice şi metafizice ale unui personaj feminin generic, de la cea mai fragedă vârstă până la prima adultitate. O Şeherazadă contemporană îi relatează iubitului ei care o părăseşte cele mai stranii şi mai intime trăiri legate de creşterea ei întru feminitate. Combinaţie de povestire, poem în proză, analiză psihanalitică jungiană şi mărturie spirituală, cartea se vrea un fel de scriere iniţiatică, în afara genurilor literare curente, despre ce ar putea să însemne deschiderea emoţională a fiinţei umane către niveluri de sensibilitate şi de înţelegere mai puţin explorate şi cunoscute deocamdată.