Economistul Liviu Voinea: Tehnic, este o ieşire din recesiune, dar nu şi din criză

Autor: Adelina Mihai 13.05.2011

Economistul Liviu Voinea este de părere că ieşirea din recesiune anunţată în această dimineaţă de Institutul Naţional de Statistică (INS) este un efect de bază al unui trimestru trecut foarte prost şi care încă nu se simte în buzunarele oamenilor.

INS a anunţat astăzi că Produsul Intern Brut în primul trimestru din 2011 a fost, în termeni reali, mai mare cu 0,6% comparativ cu trimestrul anterior.

"Era de aşteptat să avem o creştere, altfel se contraziceau aşteptările Guvernului. Însă este o ieşire tehnică din recesiune, care nu se resimte în buzunarele oamenilor, în puterea de cumpărare sau în revenirea industriei. Este un efect de bază al unui trimestru trecut foarte prost: în T1 din 2010 am avut - 2,6%, ceea ce înseamnă că am crescut sub nivelul de scădere de atunci, iar T4 din 2010 a fost gol, am avut o creştere de 0,1%. Tehnic, vorbim de o ieşire din recesiune, dar nu şi din criză", a spus Voinea, care este profesor la Academia de Studii Economice şi director executiv al Grupului de Economie Aplicată.

În opinia sa, pentru ca ieşirea din criză să se resimtă în economie, este nevoie de o creştere economică anuală de 4%. Când vom ajunge la acest nivel?

"Este foarte greu de spus, pentru că în 2012 este un an electoral, iar creşterile se vor datora alegerilor. Cred că anul cel mai relevant va fi 2013, primul an de după alegeri, în care vom vedea dacă economia şi-a revenit sau dacă vom continua cu măsurile de austeritate", a spus Voinea.