Gheorghe Roşca, rectorul ASE: Suntem într-o perioadă de redresare falsă, traşi de mecanismul global. Nu avem niciun merit

Autor: Adelina Mihai 13.05.2011

Gheorghe Roşca, rectorul Academiei de Studii Economice, este de părere că revenirea economiei prin creşterea cu 0,6% în T1 2011, anunţată în această dimineaţă de Institutul Naţional de Statistică (INS), este rezultatul unei redresări globale a economiei.

"România nu este singură are noroc că lumea a ieşit din recesiune, pentru că altfel nu putea ieşi. Suntem într-un mecanism global, care ne trage şi în jos, şi în sus- nu avem niciun merit. Eu cred că suntem într-o Românie normală, e greşit să spui că data de 13 mai marchează ieşirea din recesiune: nu există o dată, ci o perioadă de revenire", a spus profesorul Gheorghe Roşca.

În opinia sa, pentru ca România să aibă creştere economică, trebuie să dezvolte programe serioase de agricultură, să aibă culturi profitabile, să se dezvolte pe partea de agroindustrie şi industrie montană, să aibă o infrastructureă de transport bună şi să existe o preocupare constantă pentru instruirea oamenilor, pentru formarea "românului intelectual".

"Este doar o ancorare în lumea globală care se redresează. Suntem într-o perioadă în care ne redressăm fals, nu construieşte nimic temeinic care să asigure aşezarea pe creştere. Vom rămâne în criză încă mult timp, pentru că nu am văzut nicio strategie de dezvoltare a României, niciun program şI nicio perspectivă", a adăugat Roşca.

Academia de Studii Economice este una dintre cele mai prestigioase instituţii de învăţământ superior de pe piaţa locală, care şcolarizează în prezent peste 35.000 de studenţi.