Ion Ghizdeanu, preşedintele CNP, exclusiv pentru ZF: Luăm în calcul modificarea prognozei de creştere pentru 2011 de la 1,5% la 2%

Ziarul Financiar 13.05.2011

Nu am desfăcut şampania, dar datele confirmă aşteptările noastre. Valoarea creşterii PIB pe T1 este în linie cu aşteptările şi cu estimările noastre pe baza rezultatelor a două luni, ceea ce arată că în martie că nu au fost riscuri care să se manifeste. Suportul principal al creşterii în continuare îl reprezintă exportul.

Rezultatele sunt dătătoare de speranţe. Sunt şi alte două elemente pozitive pe cele două luni semnalate: uşoara revigorare a sectorului de construcţii de locuinţe, care a frânat declinul întregului sector de construcţii, ceea ce face posibil ca în trimestrul II să intre şi acesta pe plus.

La investiţii publice şi absorbţia de fonduri UE stăm mai bine faţă de ce a fost anul trecut, dar nu putem să spunem că stăm bine faţă de potenţial, adică am putea atrage mult mai multe fonduri de la UE. Ne apropiem totuşi de plăţi din fondurile structurale de 15%. În a doua parte a anului aşteptăm să fie mai multe fonduri atrase, mai multe plăţi, şi pe infrastructură.

Dar realizarea faţă de trimestrul din 2010 de plus 1,6% neajustat este foarte importantă. Seria anuală este semnificativă.

PIB-ul înseamnă practic producţie de bunuri şi servicii cu utilizare finală pentru consum şi investiţii, deci am economia a produs cu 1,6% mai mult pe trimestrul I faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Tabla pentru auto nu intră, dar tabla pentru casă intră. Noi estimasem 1,3% creştere a PIB trimestrul I faţă de trimestrul I din 2010.

Ne-a surprins pentru că este ceva diferenţă între 1,3% şi 1,6%.

Industria a mers mai bine decât ne aşteptam. Spre exemplu, exporturile au fost de 4 miliarde de euro în martie, noi mergeam pe 3,4 mld. euro. Valoarea este mai mare nu numai ca urmare a preţurilor mai mari, ci şi a volumelor mai mari la export.

În perspectivă, datorită certitudinilor din semestrul II legate de creşterea consumului pentru că salariile majorate abia atunci se vor vedea faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, ne-am putea modifica prognoza de creştere.

Ca urmare a acestor premise, dacă nu apar evenimente neprevăzute, cu siguranţă ar trebui să apropie de 2% creşterea pentru întregul an. În ultima prognoză, cea din Programul de Convergenţă trimis UE, creşterea prevăzută este 1,5%, iar în toamnă prognoza a fost de 1,5%.

Săptămâna viitoare vom da publicităţii prognoza de primăvară.