Laurian Lungu: Revenirea pe crestere a salariilor si a creditului va duce la accelerarea cresterii economice

Autor: Laurian Lungu 13.05.2011

Dincolo de semnificatia statistica a cifrei avansului PIB, importanta este consolidarea tendintei de crestere economica. Pana acum, avansul productiei industriale a sustinut o revenire economica axata cu preponderenta pe cresterea exporturilor. Insa, pentru a inscrie cresterea economica pe o traiectorie stabila, aceasta situatie va trebui sa se schimbe gradual in urmatoarele trimestre, iar consumul intern sa capete un aport mai ridicat la cresterea economica. Aceasta va depinde in mod necesar de cresterea venitului disponibil al populatiei.

In primul trimestru al acestui an, salariul mediu real a continuat sa scada, la fel ca si creditul neguvernamental. Schimbarea de tendinta in evolutia acestor variabile, asteptata in trimestrele urmatoare, creeaza premizele pentru accelerarea redresarii economice. Insa, in tot acest cadru, este necesara o promovare sustinuta a politicilor economice care stimuleaza motivatia de a munci. Dezechilibrele de pe piata fortei de munca s-au accentuat incepand cu a doua jumatate a anului trecut, de cand atat numarul somerilor cat si cel al angajatilor scad in paralel.

Pe langa consumul privat, investitiile sunt de asteptat sa constituie o alta componenta a redresarii economice in perspectiva trimestrelor ce vin. Investitiile publice, in special cele care cofinanteaza fondurile europene, pot crea efecte pozitive de imprastiere in economie. Evitarea generarii unui ciclu politic in conjunctura alegerilor de anul viitor este esentiala pentru consolidarea cresterii economice si intarirea stabilitatii macroeconomice.

Laurian Lungu este Managing Partner, Macroanalitica