Analiştii: E greu de spus de ce bursa nu creşte mai puternic

Autor: Stefan Musgociu 15.05.2011

Analiştii spun că aşteptările investitorilor legate de ieşirea economiei din recesiune erau deja incluse în preţ, iar din acest motiv confirmarea estimărilor iniţiale nu a adus modificări consistente în piaţă şi se aşteaptă ca trendul ascendent să se menţină.

"Având în vedere că în ultima perioadă nu au apărut date fundamentale negative care să perturbe încrederea în economie, este greu de spus de ce bursa nu înregistrează creşteri mai susţinute în această perioadă. Cu toate acestea, stăm uşor mai bine în comparaţie cu bursele europene, indicele general al pieţei, BET-C, având o apreciere cu 7,84% faţă de începutul anului, în comparaţie cu Eurostoxx50 care a crescut cu 2% în acelaşi interval, şi suntem la un nivel similar cu pieţele americane, unde S&P500 a înregistrat o creştere cu 7,24%, iar Dow Jones Industrial Average cu 9,66%", a declarat Dragoş Dărăbuţ, analist la casa de brokeraj Tradeville.

El crede că până la finalul anului indicii BET şi BET-FI ar putea depăşi nivelurile din mai 2010, luna în care bursa a scăzut semnificativ şi ulterior a intrat într-o perioadă prelungită în care a consemnat variaţii şi rulaje reduse.

"Acest scenariu este posibil dacă situaţia economică din ţările europene îndatorate excesiv, cum sunt Grecia, Portugalia şi Spania, nu se înrăutăţeşte. Piaţa locală are mult de recuperat până să ajungă din nou la nivelurile maxime istorice, însă trebuie sa admitem că şi revenirea economiei nu este explozivă, ceea ce face ca nici creşterile în profitabilitate ale companiilor să nu fie extraordinare şi, în consecinţă, nici aprecierile bursiere nu vor fi foarte mari", a mai spus Dărăbuţ.

Bursa a crescut vineri cu 1,28% şi a recuperat o parte din corecţia de 2,4% din precedentele patru şedinţe, după publicarea datelor privind creşterea economică în primul trimestru.

Produsul Intern Brut a crescut cu 0,6% în primul trimestru, faţă de ultimelele trei luni ale anului trecut. Acesta a fost al doilea trimestru consecutiv de creştere, astfel că România a ieşit tehnic din recesiune după doi ani şi jumătate, potrivit primelor estimări anunţate vineri de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Faţă de trimestrul corespunzător din 2010, PIB a urcat cu 1,6% în serie brută şi cu 0,3% în serie ajustată sezonier.

Investitorii de la BVB au anticipat încă de joi o corecţie mai severă a acţiunilor SIF Muntenia în şedinţa de vineri, în ziua ex-dividend după care cumpărătorii nu mai pot încasa dividende aferente anului trecut. De regulă, în data ex-dividend, preţul acţiunilor scade cu o valoare apropiată de dividendul pe care îl va acorda emitentul respectiv.

Acţiunile SIF Muntenia au scăzut vineri cu 11,78% sau 0,096 lei, la 0,719 lei, iar dividendul net este de aproape 0,068 lei/titlu. Aceste acţiuni au înregistrat al doilea rulaj din piaţă, de 2,6 milioane de lei.

Corecţia acţiunilor SIF Muntenia a influenţat vizibil traiectoria indicelui BET-FI, care a înregistrat o scădere de 0,58%, deşi în prima oră avansase uşor, cu 0,5%.

Atenţia investitorilor a fost axată cu precădere pe titlurile Fondului Proprietatea (FP), care au urcat cu 1,71%, la 0,534 lei, influenţate de ştirea potrivit căreia Guvernul intenţionează să eşaloneze despăgubirile în acţiuni FP.