Leul se va întări, cumpăraţi titluri de stat româneşti, spun analiştii Barclays

Autor: Liviu Chiru 15.05.2011

Cumpăraţi titluri de stat româneşti pe şase luni, le recomandă investitorilor analiştii Barclays Capital, divizia de investiţii a uneia dintre cele mai mari bănci din lume.

"În ceea ce priveşte piaţa valutară, ne păstrăm recomandarea de a paria pe leu prin achiziţia de certificate de depozit pe şase luni", scriu analiştii Barclays Capital. Ei îşi menţin prognoza că euro va coborî până pe pragul de 4 lei în următorul an. Britanicii au fost printre primii care au pariat pe leu, anunţând perspective de apreciere încă de la începutul anului.

În prezent, certificatele de trezorerie pe şase luni se tranzacţionează pe piaţa secundară la randamente de 6,5%-6,59% pe an. În aprilie, Trezoreria vânduse astfel de certificate la un randament mediu de 6,32% pe an. Străinii pot împrumuta lei mai ieftin pe piaţa monetară, pe care să îi plaseze apoi în titluri de stat, realizând astfel un câştig facil. Dacă leul se şi întăreşte în faţa euro în acest timp, câştigul lor este mai mare.

"Dinamica deficitului de cont curent continuă să se îmbunătăţească, iar dacă inflaţia persistă sau apar creşteri surprinzătoare în lunile următoare, considerăm că banca centrală va utiliza pârghia aprecierii monedei decât să majoreze dobânda." Analiştii Barclays notează că perspectiva unei emisiuni de note pe pieţele internaţionale, dar şi a privatizării unor companii de stat, înseamnă că pe piaţă va fi o ofertă mare de valută pe piaţă, ceea ce ar trebui să ajute leul. Britanicii notează totuşi că există riscul ca banca centrală să intervină pe piaţă şi pentru a contracara o apreciere prea rapidă a leului, din cauza temerilor că o astfel de mişcare ar lovi competitivitatea exporturilor româneşti.