Campionii Bursei au pus umărul la creşterea economică în primul trimestru, raportând afaceri şi profituri în creştere

Autor: Andrei Chirileasa 15.05.2011

Cele mai mari zece companii nefinanciare de pe Bursă au raportat creşteri pe linie ale afacerilor în primul trimestru al anului şi profituri semnificativ mai mari decât în aceeaşi perioadă a lui 2010, potrivit situaţiilor financiare publicate în ultima săptămână.

Afacerile cumulate ale celor zece companii au crescut cu 31%, în timp ce profiturile însumate au fost duble faţă de primele trei luni din 2010, confirmând creşterea economică de 1,6% (T1 2011 la T1 2010) raportată vineri de Institutul Naţional de Statistică.

Rezultatele raportate arată cum companiile mari au o influenţă puternică în evoluţia generală a economiei.

Din rezultatele publicate de companiile listate se pot vedea şi care au fost principalii factori care au contribuit la creşterea Produsului Intern Brut (PIB).

Un factor semnificativ a fost creşterea preţului petrolului pe pieţele internaţionale urmată de creşterea preţului carburanţilor. Astfel, vânzările Petrom au crescut cu 27% (conform situaţiilor financiare consolidate pe standardele internaţionale de contabilitate - IFRS), iar afacerile Rompetrol Rafinare (RRC) au avansat cu 41%.

Un alt factor semnificativ a fost creşterea puternică a exporturilor de produse metalurgice, chimice şi de componente auto. Producătorul de aluminiu Alro Slatina (ALR) şi-a majorat afacerile cu 36% şi pe fondul creşterii preţului aluminiului în ultimul an, producătorul de oţel Mechel Târgovişte (COS) şi producătorul de ţevi TMK Artrom Slatina (ART) au raportat afaceri mai mari cu peste 40%, combinatul chimic Oltchim Râmnicu Vâlcea (OLT) a avut vânzări cu 94% mai mari, iar producătorul de îngrăşăminte chimice Azomureş (AZO) a vândut cu 44% mai mult.

Şi în cazul producătorului de componente auto Compa Sibiu (CMP), vânzările au crescut cu 50%.

Exporturile mai mari au determinat o creştere a activităţilor industriale, care s-a văzut şi în creşterea consumului de energie şi de gaze, de unde creşterile raportate de Transelectrica şi Transgaz. În toate aceste cazuri, creşterea cifrei de afaceri a fost însoţită şi de o evoluţie pozitivă a rezultatului net. Alro şi-a majorat profitul de 2,4 ori, Azomureş şi l-a dublat, iar Compa Sibiu a avut câştiguri de aproape cinci ori mai mari. Oltchim, în schimb, şi-a redus pierderile de 20 de ori, iar Artrom a trecut pe profit.

În multe cazuri însă rezultatul a fost influenţat pozitiv şi de întărirea leului faţă de euro şi dolar în primul trimestru, care le-a adus câştiguri companiilor cu datorii mari în valută, în urma reevaluării acestora la un curs mai mic. Astfel se explică şi profitul de 273 mil. lei al Rompetrol Rafinare (RRC).

Evoluţiile pozitive au fost anticipate de investitorii de pe Bursă, acţiunile celor mai mari companii listate înregistrând creşteri semnificative de la începutul anului. Indicele BET, al celor mai importante zece companii listate, a câştigat 8,6%, iar indicele general al pieţei, BET-C, a avansat cu aproape 10% faţă de finele lui 2010.