Fondurile UE au frânat brusc din cauza scandalului Botiş

Autor: Gabriel Razi 15.05.2011

România a absorbit în aprilie fonduri europene în valoare de 85 mil. euro, în scădere cu 60% faţă de martie, când au fost atrase fonduri de 245 mil. euro, aceasta fiind şi cea mai slabă lună din acest an ca şi grad de absorbţie al banilor de la Bruxelles. Minusul este de 260 mil. €.



Pe 15 aprilie a izbucnit scandalul de corupţie care a dus cinci zile mai târziu la demisia ministrului muncii Nelu Ioan Botiş. În consecinţă, în luna aprilie absorbţia pentru Programul Operaţional Dezvoltarea Resurselor Umane, unul dintre cele mai mari programe de fonduri UE ca mărime, în valoare totală de 3,4 miliarde de euro, a scăzut cu 74% faţă de luna anterioară.

De cealaltă parte, Cătălin Vătafu, şef al Autorităţii pentru Coordonarea Instrumentelor Structurale(ACIS), spune că absorbţia proastă din aprilie se datorează iernii lungi din acest an.

"În aprilie se decontează în general lucrările de la sfârşitul anului trecut, din ultimele luni, când marile lucrări de investiţii au fost sistate din cauza vremii", a explicat pentru ZF Cătălin Vătafu, şef al Autorităţii pentru Coordonarea Instrumentelor Structurale (ACIS).

Nivelul plăţilor făcute în luna aprilie este şi cel mai slab din acest an, în condiţiile în care în ianuarie la beneficiarii proiectelor pe fonduri structurale au ajuns 150 de milioane de euro, în timp ce în februarie şi martie au fost făcute plăţi de 105 milioane de euro, respectiv 245 milioane de euro. Pentru acest an Guvernul şi-a asumat o ţintă de absorbţie de 3 miliarde de euro, însă, având în vedere absorbţia slabă din aprilie, este greu de crezut că acest lucru este realizabil.

Dacă se păstrează acest ritm, la sfârşitul anului în conturile beneficiarilor de fonduri europene ar trebui să ajungă în total 1,7 miliarde de euro, cu 1,3 miliarde de euro mai puţin decât şi-a propus executivul condus de Emil Boc.

Autorităţile se bazează în acest an pe programele de Mediu şi Transport, însă programele de mediu au mers prost. Faţă de luna anterioară plăţile pentru POS Mediu, prin care sunt realizate investiţii în infrastructura de mediu, au scăzut cu 80%, până la 12,6 milioane de euro. În aceeaşi notă Programul Operaţional Asistenţă Tehnică, care sprijină absorbţia de fonduri UE, nu a atras în aprilie niciun ban. De cealaltă parte, plăţile din aprilie pentru POS Transport au crescut cu 20% faţă de martie, până la 1,4 milioane de euro. Gradul de absorbţie pentru acest program, cu ajutorul căruia ar trebui dezvoltată infrastructura de transport a României, este de 2,6%, cel mai scăzut dintre toate cele şapte programe prin care sunt atrase fonduri de la Bruxelles.

Totuşi, Ministerul Transporturilor a atribuit prin licitaţie în urmă cu o lună contracte pentru construcţia a 183 de kilometri de autostrăzi, ce urmează a fi construite cu ajutorul unor fonduri europene în valoare de circa 1 miliard de euro.

Absorbţie de aproape 12% la sfârşitul lui aprilie

România beneficiază în perioada 2007-2013 de fonduri europene de aproape 20 de miliarde de euro, dar în prezent au fost făcute plăţi de 2,3 miliarde, circa 12% din total. În acest moment România ar fi trebuit să absoarbă deja 10 miliarde de euro. La şfârşitul lunii aprilie erau depuse în total puţin peste 28.000 de proiecte pentru atragerea de fonduri structurale, cu 500 mai multe decât în luna anterioară, respectiv cu 3.200 mai multe faţă de începutul anului. Din totalul proiectelor depuse până în prezent, aproximativ 16.500 au fost aprobate, peste 60% din total. Din totalul proiectelor aprobate, 7.400 au primit undă verde iar 5.400 au reuşit să obţină decizii de finanţare.

PO Regional, lider la plăţi

Cu un grad de absorbţie de 20% la sfârşitul lui aprilie PO Regional, prin care sunt atrase fonduri pentru dezvoltarea economică a regiunilor României, stă cel mai bine la capitolul plăţi, acestea ridicându-se la 812 milioane de euro. Pe locul al doilea, cu plăţi în valoare de 650 de milioane de euro, se clasează Programul Operaţional Dezvoltarea Resurselor Umane, prin care sunt implementate proiecte care dezvoltă capitalul uman şi promovează cultura antreprenorială. La celalalt capăt, cu plăţi de 12,8 milioane de euro, se clasează PO Asistenţă Tehnică şi PO Dezvoltarea Capacităţii Administrative (PO DCA) cu plăţi de 15 milioane de euro. Prin PO DCA se urmăreşte îmbunătăţirea calităţii şi eficienţei serviciilor publice.