Cum comentează analiştii plusul de 0,6% pe trimestrul I

Ziarul Financiar 15.05.2011

Creşterea PIB de 0,6% în trimestrul I din 2011 faţă de trimestrul IV din 2010 nu este surprinzătoare pentru preşedintele Institutului Naţional de Statistică, Vergil Voineagu (foto), cu toate că în primele trei luni comerţul de bunuri, care este corelat cu consumul populaţiei şi are o mare pondere în PIB, a fost în scădere cu aproape 6%.

"Nu am fost surprins de acest rezultat. Deocamdată nu avem datele pe componente. Comerţul de bunuri a scăzut într-adevăr, dar cifra de afaceri în hoteluri şi restaurante a fost mai bună", a explicat Voineagu.

Preşedintele Statisticii spune că din primele date, aflate deocamdată în stadiu preliminar, reiese că, din punctul de vedere al formării PIB industria a fost motorul relansării economiei. "Dacă discutăm T1 2011 la T4 2010, industria a fost pe plus, serviciile a fost foarte puţin pe plus mai ales ca urmare a cifrei de afaceri mai bune în restaurante şi hoteluri, agricultura şi construcţiile puţin sub 100% faţă de trimestrul anterior, iar impozitele nete au fost pe plus", a explicat Voineagu.

PIB-ul se calculează în două moduri - din punctul de vedere al formării este compus din industrie, cu o pondere de circa 25%, servicii - cu 50%, agricultură - cu 6%, construcţiile - cu 9% şi restul impozite nete.

Din punctul de vedere al utilizării, adică cum sunt utilizate resursele, PIB-ul este format din consum, investiţii şi exporturi nete, adică exporturi minus importuri.

Din acest punct de vedere, exporturile, deşi au o pondere redusă faţă de alte ţări dezvoltate, adică de doar circa 32%, au avut o creştere de 20% an la an ceea ce a imprimat creşterea întregului PIB.