Analiştii BCR mizează pe SIF-uri, lapte şi medicamente

Autor: Roxana Daniela Pricop 16.05.2011

Analiştii BCR estimează o creştere de 15-20% a principalului indice bursier BET pentru întreg anul 2011. Potenţial de a bate piaţa au acţiunile Albalact, Biofarm, SIF-urile şi Fondul Proprietatea, pentru care analiştii văd o apreciere de peste 30% în următoarele 6-12 luni.

"Un avans de 15-20% al indicelui BET în anul 2011 este sustenabil, dacă evoluţia cursului de schimb leu/euro rămâne stabilă în zona de 4,1 şi dacă creditul neguvernamental creşte cu 10%, iar percepţia privind riscul de ţără rămâne neschimbată", a spus Mihai Căruntu, şeful departamentului pieţe de Capital din cadrul BCR.

Cu un avans de circa 20% estimat pentru indicele BET şi cu o rată anuală de inflaţie de 8,3% în aprilie, investitorilor le va fi tot mai dificil în a găsi oportunităţi de investiţii care să le aduc un randament rezistent la inflaţie.

"Investitorii ar trebui să se uite la companiile din eşalonul doi, mai puţin vizibile, de dimensiuni mici şi medii", a continuat analistul.

El vede un potenţial de creştere de 49% a acţiunilor producătorului de lactate Albalact (ALBZ) pentru următoarele 6-12 luni, recomandă "cumpărare" şi un preţ ţintă de 0,328 lei (faţă de cotaţia de ieri 0,21 lei ). Pentru producătorul de medicamente Biofarm (ALBZ), analistul estimează un avans de 30% şi un preţ ţintă de 0,64 lei/titlu (cotaţia de ieri 0,202 lei), recomandând "acumulare". Acţiunile transportatorilor naţionali de energie Translectrica şi Tansgaz au potenţial de a creşte cu 16%, respectiv 19% în următoarele 6-12 luni. Pentru Petrom şi BRD, analistul vede un avans de 9%, respectiv 14%.

Indicele BET a crescut cu 8,56% în acest an. Mult peste avansul pieţei a fost evoluţia acţiunilor combinatului chimic Azomureş (AZO) de aproape 47% de la începului anului până în prezent. Performere au fost şi acţiunile Petrom (SNP) care s-au apreciat cu 25%, cele ale BRD-SG au urcat cu 18%. Acţiunile celor cinci SIF-uri s-au apreciat cu până la peste 12%, SIF Oltenia fiind lider de pluton cu un plus de 12,7%. De la listarea din 25 ianuarie, Fondul Proprietatea a pierdut 17% din valoare pe Bursă.

"Este justificat ca acţiunile SIF-urilor să crească mai mult decât cele ale FP că ponderea activelor lichide în este mult mai mare la SIF-uri. În cazul Fondului, activele lichide sunt aproape egale cu capitalizarea bursieră a Fondului, în timp ce în cazul SIF Banat-Crişana, activele lichide reprezintă 1,5 ori capitalizarea bursieră a SIF-ului", a explicat Căruntu.

Cea mai recentă estimare făcută publică în ianuarie de analiştii BCR pentru Fondul Proprietatea aprecia un preţ ţintă de 0,72 lei/acţiune cu un potenţial de creştere de 37% pentru următoarele 6-12 luni. Faţă de preţul de ieri din piaţă de 0,53 lei pentru o acţiune FP estimarea analiştilor este cu 37% mai mare.

Analistul nu a dat o ţintă de preţ pentru acţiunile celor cinci SIF-uri, având în vedere că cele cinci societăţi sunt acţionare la BCR şi deci ar fi creat un conflict de interese.

În ceea ce priveşte Fondul Proprietatea, analistul este de părere că în momentul de faţă preţul acţiunii este făcut de "jocul dintre cerere şi ofertă", şi că va exista presiune pe preţ atât timp cât nu sunt tranzacţionate participaţia statului de 37% din Fond precum şi cea de circa 19% deţinută de investitorii care au intrat în Fond înainte de listarea la Bursă.

"Dacă nu ar exista presiune pe preţ, cred că un discount corect pentru acţiunea FP ar fi de 35%, şi nu de 55% cât este în prezent. Preţul acţiunii nu este făcut de calitatea activelor sau de cea a managementului, ci de jocul dintre cerere şi ofertă. Acţiunea FP are potenţial să ajungă la preţul de un leu pe termen lung, dacă se balansează cererea şi oferta", a continuat Cărnuntu.

Analiştii BCR se aşteaptă ca până în iunie 2013 întreg pachetul de 37% din capitalul FP deţinut de stat să ajungă pe Bursă prin transferul acţiunilor către foştii proprietari.