Marile bănci vor să promoveze pariurile pe moartea pesionarilor

Autor: Bogdan Cojocaru 17.05.2011

Băncile Goldman Sachs, Deutsche Bank şi JP Morgan Chase vor să încurajeze investitorii să parieze pe moartea pensionarilor prin vânzarea unor instrumente financiare care înglobează asigurarea unor fonduri de pensii împotriva riscului ca membrii să trăiască mai mult decât au anticipat, scrie Bloomberg.

Fonduri de pensii cu active de peste 23.000 de miliarde de dolari cumpără asigurări împotriva riscului ca membrii lor să trăiască mai mult decât au anticipat. Băncile încearcă să câştige bani prin împachetarea acestui risc în instrumente financiare pe care vor să le vândă investitorilor. Partea dificilă este găsirea unor cumpărători care să aştepte 20 de ani sau mai mult pentru a vedea dacă au pariat corect.

"Băncile caută din ce în ce mai mult să ofere soluţii derivate", a spus Nardeep Sangha, director general la Abbey Life Assurance, divizie din Londra a Deutsche Bank care ajută fondurile de pensii să administreze riscul legat de longevitatea clienţilor.

Provocarea este de a face maturitatea lungă a riscurilor atractivă pentru investitori, inclusiv pentru fonduri suverane de investiţii, fonduri private de investiţii sau fonduri speciale, a adăugat Sangha.

În condiţiile în care asigurătorii ajung la limită în ceea ce priveşte povara asigurărilor pentru fondurile de pensii, companii precum JP Morgan şi Prudential au stabilit anul trecut un grup de tranzacţionare cu scopul de a înfiinţa şi standardiza o piaţă secundară pentru aşa-numitele riscuri de longevitate. Acestea dezvoltă, de asemenea, indici care să măsoare rate de mortalitate pentru a permite fondurilor de pensii să plătească prime fixe investitorilor, în schimbul acoperirii devierilor majore de la prognoze.

Swiss Reinsurance, al doilea mare reasigurător la nivel mondial, a vândut în decembrie primele obligaţiuni de longevitate, acţiune văzută ca un test în vânzarea de riscuri pe pieţele de capital.

Goldman Sachs şi Deutsche Bank au înfiinţat companii care promit să plătească pensii dacă pensionarii depăşesc o anumită vârstă. Acestea primesc de obicei la schimb o parte din activele planului de pensie. Băncile, cărora li se adaugă Morgan Stanley, Credit Suisse Group şi UBS, caută moduri de a oferi investitorilor aceste riscuri.

Progresele realizate de medicină şi stilul de viaţă mai sănătos au făcut ca estimarea duratei de viaţă de către fondurile de pensii să fie mai dificilă.