Acţiunile FP şi-au reluat scăderile, iar volumele sunt tot mai mici

Autor: Stefan Musgociu - Mediafax 17.05.2011

Bursa a scăzut marţi cu 0,9%, într-o piaţă apatică şi unde acţiunile Fondului Proprietatea (FP) au în­re­gistrat corecţii pentru a doua zi consecutiv, coborând cu 1,04%, şi s-au apropiat de cotaţia minimă înregistrată de la listarea la BVB.

Preţul minim înregistrat de titlurile Fondului la bursă a fost de 0,499 lei şi a fost atins joia trecută, după trecerea datei de dividend, însă doar în cadrul unor tranzacţii foarte reduse, după care titlurile au revenit peste 0,5 lei.

La finalul şedinţei de ieri, acţiunile Fondului erau cotate la 0,525 lei. Mihai Chişu, broker la IFB Finwest, crede că mulţi investitori aşteaptă să vadă impactul asupra preţului pe care îl va avea reluarea efectivă a procesului de conversie a titlurilor de despăgubire în acţiuni FP.

"Aceste acţiuni au surprins piaţa joi prin scăderea sub 0,5 lei, un nivel de suport bine conturat în psihologia pieţei. De aici rezultă şi reacţia multora de a aştepta să vadă noi evoluţii după ce se va relua efectiv procesul de conversie şi acţiunile vor intra în posesia deţinăto­rilor lor de drept", a declarat Chişu.

Analiştii Erste-BCR afirmau luni că preţul acţiunilor FP aproape că nu reflectă valoarea participaţiilor Fondu­lui la companiile nelistate. Calculând numai banii din depozitele bancare ale FP, participaţia de la Petrom şi de la celelalte companii listate din portofoliu reiese o valoare de 0,48 lei/acţiune FP.

Majoritatea acţiunilor de la BVB au înregistrat variaţii uşoare încă din pri­mele minute ale şedinţei de marţi, în con­diţiile în care cei mai mulţi investi­tori au continuat să adopte poziţii de aştep­­tare şi ordinele de tranzac­ţio­nare intro­duse în piaţă au fost pentru volume reduse.

Ultimele operaţiuni de marţi cu cele mai lichide zece acţiuni, analizate de in­di­cele BET, au fost realizate la preţuri în scădere în medie cu 0,68%, iar titlurile com­paniilor din sectorul energetic au dus indicele BET-NG cu 1,68% sub ni­velul de luni. Variaţii uşoare au consem­nat şi acţiunile celor cinci SIF-uri şi titlurile Fondului Proprietatea. Astfel, indicele BET-FI a scăzut cu 0,49%.

Chişu spune că astfel de perioade de apatie în piaţă sunt normale după trecerea datelor ex-dividend, după care cumpărătorii nu mai au dreptul să încaseze dividendele pe care companiile le vor distribui din profitul de anul trecut.

"Trecerea perioadei de dividende conduce adesea la o relaxare a intere­sului speculatorilor, fapt consemnat printr-o scădere a lichidităţii pieţei. Pe de altă parte, luna mai este considerată o lună care istoric deschide sezonul corecţiilor, motiv pentu care există multă precauţie şi din partea investi­torilor de portofoliu, care preferă să adopte mai degrabă o poziţie de obser­vare şi mai puţin implicantă", a afirmat el.

Rulajul pieţei acţiunilor, de 22,9 mil. lei (5,6 mil. euro), a fost foarte apropiat de valoarea cumulată a transferurilor din ziua anterioară.

"În general perioada de vară este mai puţin agitată, o perioadă care nu se bucură foarte mult de interesul investitorilor. Dar un lucru este cert: dacă nu vrei apatie, atunci trebuie să creezi evenimente, să atragi prin lucruri noi, motiv pentru care orice ofertă la Transgaz, Transelectrica, Petrom, Rom­gaz sau altă surpriză plăcută va reaprinde interesul participanţilor la piaţă", a conchis brokerul.