China se apropie de o criză de electricitate

Autor: Constanta Catalina Apostoiu 18.05.2011

Provinciile chinezeşti îşi raţionalizează consumul de electricitate în condiţiile în care creşterea puternică a preţurilor la cărbune pune presiune asupra companiilor producătoare de energie, evidenţiind dificultăţile întâmpinate de cel mai mare consumator de energie al lumii pe fondul majorării preţului la carburanţi la nivel mondial, scrie Financial Times.

Deşi China se confruntă cu întreruperi de electricitate în fiecare vară, unele provincii au început raţionalizarea mai devreme în acest an. Oficialii chinezi au avertizat în ultimele săptămâni că întreruperile vor fi mai severe decât de obicei în acest an.

Companiile chinezeşti de electricitate resimt presiuni financiare legate de creşterea costurilor la energie la nivel mondial, în condiţiile în care autorităţile de la Beijing ezită să majoreze preţurile la electricitate controlate de stat pe fondul temerilor legate de inflaţie.

În timp ce preţul cărbunelui a crescut cu aproape 20% de anul trecut, Beijingul a majorat tarifele la electricitate cu doar 2% în aceeaşi perioadă.