Lupii tineri ai economiei mondiale vor avea poziţii dominante până în 2025

Autor: Bogdan Cojocaru 18.05.2011

Un raport al Băncii Mondiale (BM) indică faptul că acesta este doar începutul. Forţa economiilor emergente va schimba total peisajul economic mondial în următorii 15 ani, când aceste ţări vor ajunge să contribuie cu mai mult de jumătate la avansul economiei mondiale.

Creşterea influenţei statelor în curs de dezvoltare va modifica şi structura sistemului monetar internaţional, care până în 2025 nu va mai fi dominat de o singură valută, în prezent dolarul. Rezultatul va fi un regim monetar internaţional mai stabil decât cel actual, anticipează Banca Mondială într-un studiu denumit "Orizonturile dezvoltării globale 2011 - Multipolaritate: Noua Economie Globală".

"Până în 2025, şase mari economii emergente, Brazilia, China, India, Indonezia, Coreea de Sud şi India, vor contribui cu mai mult de jumătate la creşterea mondială, iar sistemul monetar internaţional nu va mai fi dominat, probabil, de o singură monedă", se arată în raport. În prezent, dolarul serveşte ca monedă globală pentru rezerve. Instituţia remarcă însă o reducere lentă a rolului monedei americane începând cu finele anilor 1990 şi se aşteaptă ca acest trend să continue, scrie agenţia de presă Thomson Reuters.

Raportul a nominalizat moneda euro drept cel mai credibil rival pentru dolar.

"Statutul monedei unice europene se va extinde cu condiţia ca euro să treacă peste criza datoriilor cu care se confruntă mai mulţi membri ai zonei euro", notează studiul.

"Cel mai probabil scenariu pentru scena valutară mondială este că până în 2025 sistemul monetar va deveni unul multivalutar, centrat în jurul dolarului, euro şi yuanului, moneda chineză", a spus principalul autor al studiului, Mansoor Dailami.

El a subliniat, de asemenea, că balanţa creşterii globale şi investiţiilor va înclina spre economiile emergente şi în curs de dezvoltare, notează Financial Times. Implicaţiile acestei evoluţii au bătaie lungă. De exemplu, modificarea polilor puterii economice va stimula intrările de investiţii în ţările considerate a fi principalele motoare ale creşterii economice, ceea ce va duce la creşterea activităţii pe piaţa internaţională a fuziunilor şi achiziţiilor.

Schimbarea polilor puterilor se reflectă şi la nivelul instituţiilor care pot influenţa mersul economiei globale.

Astfel, influenţa tot mai mare a economiilor emergente pe scena economică mondială le încurajează pe acestea, în frunte cu Brazilia, China şi Turcia să revendice şefia FMI, poziţie deţinută în mod tradiţional de Europa, în contextul în care cresc presiunile pentru demisia actualului director general al instituţiei, Dominique Strauss-Kahn.

Oficiali din China, Brazilia şi Turcia s-au folosit de scandalul în care este implicat Strauss-Kahn pentru a cere ca succesorul acestuia să fie ales după merit, şi nu după naţionalitate, scrie Washington Post.

Miniştrii pentru afaceri externe din China şi Brazilia au declarat că a venit timpul să se pună capăt "acordului dintre domni" convenit la sfârşitul celui de-al doilea război mondial care garantează pentru Europa postul de director general al FMI. Mai mult, ministrul turc de finanţe Mehmet Simsek susţine că este pe deplin calificat pentru a-i succede lui Strauss-Kahn, un francez, şi că poate spune acelaşi lucru despre alţi economişti din statele emergente.

Până în 2025, SUA, zona euro şi China vor deveni principalii poli de creştere ai lumii, oferind stimulente pentru economiile altor state prin intermediul comerţului, finanţelor şi dezvoltării tehnologice, ceea ce va crea o cerere globală pentru toate monedele acestor regiuni, şi nu doar pentru dolar.

Banca Mondială arată că autorităţile din China au început deja internaţionalizarea yuanului, prin dezvoltarea unei pieţe în străinătate pe care tranzacţiile se fac în moneda chineză şi prin încurajarea folosirii yuanului în tranzacţiile comerciale internaţionale.

Autorii studiului estimează că economiile emergente vor creşte în medie cu 4,7% între 2011 şi 2025, comparativ cu avansul de 2,3% înregistrat de ţările dezvoltate.

Concluziile acestui raport sunt întărite de cele ale băncii britanice HSBC, care la începutul anului a estimat că economia mondială va creşte de trei ori în următorii 40 de ani, iar ţările emergente vor depăşi multe state dezvoltate în topul celor mai importante economii din lume. În 2050 China va lua locul SUA şi va fi cea mai mare economie a lumii, podiumul fiind completat de India.