România este în faţa Sloveniei, Bulgariei, Greciei şi Croaţiei la competitivitate economică

Autor: Roxana Petrescu 18.05.2011

România a reuşit să urce patru poziţii în topul celor mai competitive economii, devansând astfel performanţele înregistrate de Slovenia, Africa de Sud, Iordania, Argentina, Bulgaria, Grecia, Ucraina, Croaţia şi Venezuela, arată un clasament realizat de şcoala elveţiană de afaceri IMD.


Dacă în ediţia de anul trecut, la nivel regional, numai Croaţia şi Ucraina aveau economii mai puţin competitive comparativ cu cea locală, situaţia s-a schimbat anul acesta, când Grecia a pierdut 10 poziţii în clasamentul global, ajungând pe locul 56, Slovenia a pierdut o poziţie, iar Bulgaria două.

Tehnic, economia României a ieşit din recesiune în primul trimestru al anului, când a fost înregistrată o creştere a PIB-ului de 0,6% comparativ cu perioada similară a anului trecut. Evoluţia exporturilor, care au crescut cu 40%, a fost crucială pentru PIB-ul pe T1, în condiţiile în care comerţul intern a scăzut cu peste 5% an la an din cauza diminuării puterii de cumpărare a populaţiei şi a scumpirii mărfurilor, iar investiţiile nu şi-au revenit.

Potrivit datelor INS, maşinile şi echipamentele au avut o pondere de aproape 43% în totalul exporturilor din trimestrul întâi de 11 mld. euro, adică echivalentul a 4,7 mld. euro. Pe locul al doilea au fost produsele manufacturate, cu aproape 33%. Produsele chimice şi combustibilii minerali au avut fiecare ponderi de circa 6%. De altfel, potrivit statisticilor europene, exporturile României au înregistrat în ianuarie-februarie a şasea creştere din Uniunea Europeană (UE), de 42%, după ce livrările la extern neajustate sezonier au urcat de la 4,9 miliarde de euro în primele două luni ale anului trecut, la 6,9 miliarde de euro.

Bulgaria a avut cea mai mare creştere a exporturilor (59%), urmată de Lituania (51%), Malta (49%), Estonia şi Letonia (ambele 45%), România (42%) şi Grecia (39).

În ciuda declaraţiilor pozitive ale politicienilor, oamenii de afaceri spun însă că situaţia nu este chiar aşa de roz, puterea de cumpărare fiind în continuare la un nivel extrem de scăzut. Mai mult, potrivit declaraţiilor recente din partea managerilor de companii, revenirea creşterii economice va avea un efect asupra puterii de cumpărare abia la începutul anului viitor, apetitul pentru consum al populaţiei fiind în continuare afectat de tăierile de salarii sau de concedierile din 2010. Potrivit clasamentului realizat de elveţieni, cele mai competitive economii sunt Hong Kong şi SUA, ambele obţinând punctajul maxim, respectiv 100 de puncte. Podiumul este completat de către Singapore. La nivel european, Suedia este considerată a fi cea mai competitivă economie, urmată de cea a Elveţiei. Din Europa Centrală şi de Est, cea mai bine clasată economie este cea a Cehiei, urmată de Estonia, care a devenit mai atractivă decât Polonia.

În regiune, Bulgaria şi Ucraina sunt mai puţin competitive faţă de România. Astfel, Bulgaria ocupă locul 55 cu 53,6 puncte, iar Ucraina este clasată pe poziţia 57 cu 51,4 puncte. Scăderea Bulgariei în topul celor mai competitive economii vine chiar şi în contextul în care ţara a înregistrat în primul trimestru o creştere economică de 2,5% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, cu mult peste aşteptările analiştilor, potrivit datelor publicate recent de biroul de statistică bulgar. PIB-ul Bulgariei a avansat cu 0,4% comparativ cu trimestrul patru din 2010. La coada clasamentului celor mai competitive economii este Venezuela, care a obţinut numai 35,2 puncte din cele 100 disponibile.