Traian Băsescu la conferinţa ZF: Majorarea TVA, o eroare politică susţinută şi de PDL, a întârziat ieşirea din recesiune - VIDEO

Autor: Mediafax 19.05.2011

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, joi, la o conferinţă organizată de "Ziarul Financiar", că majorarea TVA la 24% a fost o eroare politică, susţinută inclusiv de "marii bărbaţi care s-au duelat la Convenţia PDL", care a întârziat ieşirea din recesiune cu cel puţin şase luni.

Şeful statului a declarat, răspunzând unei întrebări, că creşterea TVA a fost una din marile erori politice, susţinută de toată coaliţia de la acea vreme.

Băsescu a spus că el a susţinut scăderea pensiilor cu 10%, ca măsură temporară, dar Curtea Constituţională a respins o Ordonanţă emisă în acest sens. El a adăugat că o altă propunere a fost un impozit temporar de 10%, care să se fi aplicat la toate pensiile, de la cea mai mare la cele de până la 340 de lei.

Preşedintele a menţionat că cei din coaliţie s-au reunit la Guvern şi au decis creşterea TVA.

El a spus că acel impozit pe pensii s-ar fi putut elimina repede, eventual în două etape, până la 1 ianuarie 2012, în timp ce reducerea TVA presupune ani de zile.

Şeful statului a criticat coaliţia aflată la putere în acea perioadă, spunând că toţi reprezentanţii acesteia au respins scăderea pensiilor şi ameninţând cu plecarea de la guvernare.

Băsescu a spus că mărirea TVA a fost susţinută şi de "marii bărbaţi care s-au duelat la Convenţia PDL".

Şeful statului a mai spus că mărirea TVA a întârziat ieşirea ţării din recesiune cu cel puţin şase luni.



Preşedintele Traian Băsescu a vorbit despre revenirea economiei şi provocările următorului an, la conferinţa "Revenirea economiei. Am ieşit din recesiune. Care-i planul pentru viitor? Când va simţi România din nou gustul creşterii?", pe care Ziarul Financiar o organizează joi, 19 mai.


Cele mai importante declaraţii:

Conferinţa, avându-l ca invitat de onoare pe şeful statului,i-a avut ca speakeri pe: Gheorghe Ialomiţianu - ministrul Finanţelor Publice, Florin Pogonaru - preşedintele Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România, Radu Graţian Gheţea - preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor şi preşedintele CEC Bank, Dan Şucu - preşedintele Asociaţiei Marilor Reţele Comerciale din România, Frank Hajdinjak - preşedintele Asociatiei Companiilor de Utilitati din Energie (ACUE), Iulian Sorescu - Associated Partner al Noerr Finance & Tax, şi Adrian Vasilescu - consilier al guvernatorului BNR.