Produsele Intel, influenţate de ce mai scoate Apple

Autor: Ştefan Vrabie 19.05.2011

Tendinţele pe care le impun produsele Apple iPad şi iPhone sunt un factor cheie pentru Intel, cel mai mare producător de cipuri din lume. Cu alte cuvinte, lansările făcute de Apple influenţează planurile de dezvoltare a viitoarelor procesoare, spune Tom Kilroy, vicepreşedinte Intel, citat de agenţia de presă Reuters.

Kilroy a declarat într-un interviu pentru Reuters în cadrul summitului Global Technology din New York că succesul "imens" al iPad-ului sau al altor produse Apple defineşte prespectiva pe care Intel o are asupra viitoarelor gadget-uri şi a cipurilor care vor sta la baza acestor dispozitive. "Lucrăm foarte strâns cu Apple şi încercăm să ne imaginăm viitorul pentru a vedea ce putem face cu privire la produsele viitoare. Aş merge mai departe să spun că Apple ajută la formarea perspectivei noastre", a declarat el.

Cipurile Intel sunt încorporate în peste 80% din computerele personale din lume. Cu toate acestea însă, până acum compania nu au reuşit să câştige o poziţie de lider şi pe piaţa mobilă, unde producătorii de dispozitive mobile preferă procesoarele proiectate de compania britanică ARM.

După ce zeci de ani Intel s-a concentrat pe construirea cipurilor PC cât mai performante, compania încearcă în prezent să schimbe cursul spre eficienţa energetică, o cerinţă esenţială pentru dispozitivele mobile care sunt dependente de baterie. Texas Instruments, Samsung şi Qualcomm au devenit jucători importanţi pentru tablete şi smartphone-uri care folosesc tehnologia ARM pentru a face procesoare eficiente în energie.

Piaţa cipurilor mobile este încă mică în comparaţie cu businessul pe care Intel îl are cu procesoarele PC, dar investitorii se aşteaptă ca lucrurile să se schimbe. Cu toate acestea, nucleul vânzărilor de procesoare pentru PC începe să devină agitat, acum când vechiul partener Microsoft intenţionează ca viitoarele versiuni ale sistemului de operare Windows să fie compatibile cu cipurile ARM.

"Acum, există multă experimentare în industrie, dar să vedem unde se va ajunge", a spus Kilroy. În prezent, Intel încearcă acum să se folosească de experienţa în dezvoltarea de tehnologii pentru a prinde din urmă valul "mobile".