A doua listare a Alro: ruşii vând pe Bursă 21% din acţiuni

Autor: Andrei Chirileasa 19.05.2011

Grupul Vimetco, deţinut de omul de afaceri rus Vitali Maşiţki, îşi propune să vândă pe Bursă 21% din acţiuni, printr-o ofertă publică secundară care s-ar putea ridica la peste 140 de milioane de euro.

Anunţul ofertei a luat prin surprindere întreaga piaţă, fiind pentru prima dată în cei 16 ani de existenţă a Bursei de la Bucureşti când un grup multinaţional nu delistează o companie, ci decide să vândă o parte din acţiunile pe care le deţine. Din acest considerent, tranzacţia ar putea fi cel puţin la fel de importantă ca vânzarea de către stat a unui pachet de 9,84% din acţiunile Petrom, spun brokerii, pentru că ar transforma Alro într-una din cele mai importante companii de pe Bursă.

În prezent, deşi este una dintre cele mai mari companii de pe Bursă, cu o capitalizare de 685 de miliaone de euro, Alro nu este o companie interesantă pentru marile fonduri de investiţii, din cauza lichidităţii reduse, doar 2% din acţiuni fiind disponibile la tranzacţionare pe Bursă.

Vimetco deţine împreună cu firma Conef SA aproape 88% din acţiunile Alro, în timp ce Fondul Proprietatea şi-a majorat recent participaţia peste 10%, cumpărând de pe Bursă majoritatea acţiunilor care au fost disponibile la vânzare în ultimele luni.

Chiar Vimetco şi-a motivat decizia de a vinde acţiuni prin dorinţa de a creşte free-float-ul şi implicit atractivitatea companiei.

"Intenţionăm ca oferta publică secundară (SPO) să permită acţionarilor Alro să profite de o lichiditate mai mare a acţiunilor lor datorită creşterii free float-ului. Oferta va promova de asemenea imaginea şi vizibilitatea Alro pe pieţele de capital. În plus, oferta va fi o oportunitate pentru acţionarii minoritari să-şi crească participaţiile, dar şi pentru alţi investitori să intre în acţionariat", a declarat Marian Năstase, directorul financiar al Vimetco, într-o raportare transmisă bursei din Londra, unde sunt listate acţiunile Vimetco.

Grupul intenţionează să utilizeze banii atraşi în ofertă pentru finanţarea proiectelor de dezvoltare curente şi viitoare, pentru capital de lucru şi acoperirea altor necesităţi, conform deciziei conducerii. Ruşii care controlează Vimetco au renunţat la planurile privind extinderea capacităţii de producţie în România şi au realizat investiţii masive în ultimii ani în China, care este o piaţă mult mai mare.

Investiţiile realizate au fost finanţate preponderent prin credite, astfel că Vimetco a acumulat datorii de 3,58 mld. dolari, din care 1,8 mld. dolari de la bănci.

Alro este în schimb o companie puţin îndatorată, care a realizat profituri semnificative în ultimii ani, chiar şi în plină criză, şi de la care Vimetco a încasat dividende de peste 300 mil. euro în ultimii opt ani.

Alro este cel mai mare producător de aluminiu din Europa Centrală şi de Est, cu afaceri de 425 mil. euro în 2010 şi un profit net de 37,5 mil. euro. Alro controlează producătorul de alumină Alum Tulcea (BBGA), care a avut anul trecut afaceri de circa 100 mil. euro.

Ruşii au preluat controlul Alro în 2002, în urma unei privatizări controversate. Ei au cumpărat de pe Bursă circa 40% din acţiuni, după care au cumpărat de la stat, proprietarul companiei la acea vreme, un pachet de 10%, pentru 11,4 mil. dolari.

Citiţi în Ziarul Financiar de luni o analiză privind oferta publică secundară de la Alro.