Shell investeşte 10 mld. dolari in prima fabrică plutitoare de GNL din lume

Autor: Vlad Popescu - Mediafax 20.05.2011

Royal Dutch Shell a aprobat vineri un proiect de peste 10 miliarde de dolari care vizează construirea în Australia a primei fabrici plutitoare de gaze naturale lichefiate (GNL) din lume, pentru acoperirea cererii tot mai mari din Asia, transmite Reuters.

Proiectul Prelude, cu o capacitate de prelucrare de 3,6 milioane tone pe an, va fi cel mai mare obiect plutitor din lume, mai lung decât patru stadioane de fotbal puse cap la cap.

Shell estimează că fabrica va deveni operaţională în jurul anului 2017.

"Va fi o chestiune de încredere pentru ideea de GNL. Până acum, lichefierea gazelor extrase offshore a presupus transportarea materiei prime către o rafinărie de pe uscat", comentează un analist din Singapore.

Directorul executiv al operaţiunilor internaţionale de upstream din cadru Shell, Malcolm Brinded, apreciază că proiectul va schimba regulile jocului în industria GNL şi a declarat că speră la aprobarea altor investiţii similare înainte ca Prelude să devină operaţional.

Investiţiile totale ale Shell în Australia pe segmentul upstream vor ajunge la circa 30 miliarde de dolari în următorii cinci ani, a arătat compania, refuzând însă să detalieze costurile Prelude.

Cheltuielile de capital pentru acest proiect vor fi similare cu investiţiile presupuse de alte proiecte de GNL aprobate recent, de circa 3-3,5 miliarde de dolari pentru fiecare milion de tone capacitate anuală, a afirmat Brinded.

Astfel, proiectul în cauză, cu o capacitate de 3,6 milioane tone pe an, ar costa între 10,8 miliarde de dolari şi 12,6 miliarde de dolari.

Shell, cel mai mare furnizor de GNL din lume, a anunţat că este gata să înceapă proiectarea şi construcţia uzinei plutitoare la un şantier naval din Coreea de Sud.

Complet echipată şi cu depozitele pline, instalaţia va avea o greutate de circa 600.000 de tone, de circa şase ori mai mult decât cel mai mare portavion, notează Shell.

Construcţia uzinei va necesita 260.000 de tone de oţel, iar proiectul va fi gândit pentru a rezista furtunilor tropicale de tip ciclon de categoria 5, cele mai puternice pe scara de clasifciare a uraganelor.