Polonia bate Europa de Vest la numărul de IPO-uri

Autor: Roxana Pricop 22.05.2011

Bursa de Valori din Varşovia atrage mai multe oferte publice iniţiale de acţiuni (IPO-uri) decât toate bursele vest-europene la un loc, în condiţiile în care companii din Slovenia, Lituania şi Ucraina se listează pe piaţa poloneză, arată o analiză a Bloomberg.

În cel de-al douăzecilea an de activitate, Bursa de la Varşova a înregistrat un număr record de 73 de IPO-uri, de aproape trei ori mai mult faţă de acelaşi interval al anului trecut, potrivit datelor procesate de Bloomberg. Nova Kreditna Banka Maribor, a doua cea mai mare bancă din Slovenia, şi Avia Solutions Group, cu sediul central la Vilnius, conduc grupul celor opt companii străine care s-au listat în Polonia din decembrie anul trecut. Bursele din 28 de oraşe vest-europene, printre care Londra şi Frankfurt, au înregistrat un număr de 45 de noi oferte publice de la finele anului trecut, faţă de 50 în acelaşi interval al 2010. În ceea ce priveşte mărimea ofertelor, Polo­nia este depăşită de Europa de Vest. Ofertele poloneze au strâns 777 milioane de dolari în acest an, cu o valoare medie de 10,7 milioane de dolari, potrivit datelor Bloom­berg.

În Europa de Vest, companiile au strâns 19 miliarde de dolari, cu o valoare medie a ofertelor de 423 milioane de dolari. "Listarea la Bursa din Varşovia oferă acces la un grup mare de investitori locali şi în acelaşi timp nu îi ţine captivi pe cumpărătorii străini", spune Jaroslaw Derylo, şeful diviziei de investiţii din cadrul companiei Wood & Co., care a fost implicat în oferta publică de acţiuni derulată de Kruk, cel mai mare recuperator de creanţe din Polonia.

Pe Bursa din Varşovia, volumele de tranzacţionare au crescut cu 41%, până la 16,3 miliarde de euro în primul trimestru al anului, în condiţiile în care Bursa din Budapesta a înregistrat o scădere de 36% a volumelor. La Praga, tranzacţiile au urcat cu 13%, până la 4,4 miliarde de euro. Mai mult, fondurile poloneze de pensii, cu active de 129 miliarde de dolari, sunt de două ori mai mari decât fondurile maghiare şi ceheşti luate împreună. "Evaluările sunt mai mari aici decât pe alte pieţe, fapt ce atrage companiile din regiune", spune Michal Kopiczynski, manager de fond la ING.

Companiile îşi vând acţiunile pe Bursa din Varşovia în special pentru a-şi finanţa extinderea în regiunea Europei emergente. De exemplu, banca Nova Kreditna, care este listată şi la Bursa din Ljubljana, a vândut acţiuni în valoare de 104 milioane de euro pentru a-şi finanţa achiziţiile din Balcani şi pentru a-şi consolida bilanţurile înainte de testele de stres ale Uniunii Europene.