Fitch a retrogradat OTE. Nemţii nu mai vor să cumpere acţiuni

Autori: Marius Oncu , Adrian Seceleanu 23.05.2011

Agenţia de evaluare financiară Fitch a retrogradat ratingul pentru credite pe termen lung al grupului elen OTE, prezent şi în România, cu două trepte, în categoria nerecomandată investiţiilor, după revizuirea negativă a calificativului suveran al Greciei cu trei trepte la finalul săptămânii trecute.

Ratingul pentru împrumuturi pe termen lung a coborât de la "BBB-" la "BB", cu perspectivă în evoluţie, potrivit unui comunicat Fitch.

Decizia reflectă măsura similară adoptată în cazul Greciei, principala piaţă a grupului telecom, şi mai puţin înrăutăţirea recentă rezultatelor financiare.

Calificativul OTE ar putea fi modificat în scădere dacă ar apărea semnele unei restructurări dezordonate a datoriei statului, cu impact asupra capacităţii companiilor de a-şi respecta obligaţiile faţă de creditorii externi sau asupra veniturilor din servicii peste nivelul anticipat de Fitch, notează analiştii agenţiei.

O îmbunătăţire a ratingului ar putea avea loc în cazul majorării participaţiei de 30% a grupului german Deutsche Telekom, care să indice un nivel mai ridicat de eventual sprijin din partea celui mai mare acţionar al OTE, sau în situaţia revizuirii în creştere a calificativului suveran al Greciei.

Grupul german Deutsche Telekom "ezită un pic mai mult" în acest moment să-şi majoreze participaţia la grupul elen de telecomunicaţii OTE a declarat, la Varşovia, într-un interviu citat de agenţia Bloomberg, Roland Mahler, 62 de ani, şeful operaţiunilor din Europa ale Deutsche Telekom.

Cu toate acestea, grupul german ezită din cauza recesiunii din Grecia şi a "lipsei de cooperare a guvernului", a spus Mahler.

Grecia are în plan să vândă în acest an 20% din OTE ca parte a unui plan de privatizări în valoare de 50 de miliarde de euro. Guvernul grec are dreptul de a cere Deutsche Telekom să cumpere încă 10% din grupul telecom până la finele acestui an.

Roland Mahler, 62 de ani, care a preluat în luna martie temporar funcţia de şef pentru operaţiunile din Europa ale firmei germane caută să fie titularizat pe acest post.