Furtuna care a lovit Europa. Perspectiva negativă dată Italiei de S&P bagă groaza în investitori. Bursele europene încheie ziua în cădere. Indicii bursieri americani coboară cu peste 1%

Autor: Adrian Voicu 23.05.2011

Temerile privind capacitatea Europei de a face faţă datoriilor suverane a lovit astăzi pieţele de capital din întreaga lume, aducând moneda europeană la minimul ultimelor două luni.

După ce Fitch Ratings a decis reducerea cu trei trepte a ratingului datoriilor Greciei, adâncind ţara în zona de risc junk, sâmbătă agenţia Standard & Poor's a revizuit perspectiva asupra Italiei de la "pozitiv" la "negativ", lovind puternic în şedinţele bursiere de astăzi.

Astfel, dacă principalul indice al bursei italiene, FTSE MIB a coborât cu 3,23%, celelalte burse europene au încheiat tot pe roşu: bursa din Londra (FTSE 100) a avut un declin de 1,75%, bursa de la Paris (CAC 40) a coborât cu 2,02%, în timp ce cea germană (DAX) a înregistrat în finalul şedinţei 2,03%.

Acelaşi lucru s-a întâmplat şi cu bursa de la Bucureşti, indicele compozit BET-C încheind ziua pe o cădere de 1,02%.

Acţiunile celor cinci Societăţi de Investiţii Financiare (SIF-uri), printre cele mai sensibile la fluctuaţiile pieţelor externe de acţiuni, au raportat scăderi până la peste 4%. Titlurile SIF Muntenia (SIF5) au pierdut cel mai mult din valoare, respectiv 4,63%.

Bursa de la New York a deschis în scădere, la jumătate de oră de la începerea tranzacţiilor indicele Dow Jones pierzând 1,09%, până la 12.375,55 puncte.