Finalul Anglo-Romanian Bank: Erste preia afacerile din Londra, BCR pe cele din România

Autor: Razvan Voican 23.05.2011

Austriecii de la Erste, care controlează grupul BCR, s-au hotărât să preia prin sucursala proprie de la Londra clienţii deserviţi de Anglo-Romanian Bank prin birourile din Marea Britanie, în timp ce BCR încorporează afacerile din România.

Şi astfel se încheie istoria de 38 de ani a băncii româneşti autorizată să opereze în City-ul londonez.

"Decizia finală a fost să împărţim operaţiunile Anglo-Romanian: sucursala Erste din Londra preia dosarele de acolo, în timp ce BCR le ia pe cele din România", a declarat Dominic Bruynseels, CEO al BCR - care deţine integral acţiunile Anglo-Romanian Bank.

După mai multe tentative eşuate de a găsi un cumpărător, Erste stabilise încă de la începutul anului ca BCR să absoarbă portofoliul de business local al subsidiarei sale britanice, însă pentru birourile de la Londra discuţiile s-au mai prelungit.

Încă de la preluarea BCR de către Erste Group, suprapunerea dintre sucursala britanică a austriecilor şi Anglo-Romanian Bank a adus în discuţie oportunitatea păstrării celei din urmă în grupul BCR. Iniţial, austriecii au încercat să facă o afacere din valorificarea licenţei bancare de la Londra - una dintre cele mai râvnite pe piaţa bancară internaţională, însă criza le-a dat planurile peste cap şi n-au mai găsit un cumpărător care să le ofere preţul dorit.

Anglo-Romanian Bank a fost înfiinţată de statul român comunist în 1973, iar în 2001 a ajuns în proprietatea BCR, care a moştenit-o de la fosta Bancorex odată cu preluarea celorlalte active viabile ale băncii aduse la faliment la sfârşitul anilor '90.

BCR a anunţat la începutul lunii aprilie a acestui an că până la jumătatea verii va absorbi afacerile Anglo-Romanian - active, pasive, clienţi - desfăşurate prin intermediul filialei din Bucureşti şi al agenţiilor din Constanţa, Timişoara şi Sibiu. Proprietăţile băncii sunt transferate direct către BCR, care preia şi activele necorporale, precum şi infrastructura operaţională, inclusiv software-ul. La sfârşitul lui 2010 sucursala din România a băncii mai avea active de circa 370 mil. lei, corespunzător unei cote de piaţă de numai 0,11%, faţă de 0,3% în 2008.

Angajaţii din Anglo, nemulţumiţi de condiţiile integrării

Operaţiunea de integrare a Anglo-Romanian Bank în BCR este tratată după legislaţia care reglementează transferul de întreprinderi, potrivit căreia entitatea absorbantă trebuie să le găsească celor 96 de salariaţi ai celeilalte oportunităţi de angajare.

Federaţia Sindicatelor din Asigurări şi Bănci (FSAB), membră a "Cartel Alfa", a anunţat ieri că reprezentanţii săi se vor întâlni astăzi cu Dominic Bruynseels, CEO al BCR - întâlnire neconfirmată însă de bancă - pentru a discuta modalităţi de protejare a intereselor angajaţilor Anglo-Romanian.

Sindicatele din Anglo susţin că BCR nu oferă variante de angajare similare posturilor iniţiale, nu preia drepturile din contractele individuale de muncă, iar condiţiile de lucru sunt modificate substanţial. La rândul ei, BCR a afirmat că face eforturi pentru a asigura condiţii de angajare comparabile.