Fitch retrogradează cu trei trepte cinci bănci elene active în România

Autor: Marius Oncu 23.05.2011

Fitch a revizuit în scădere cu trei trepte ratingurile băncilor elene National Bank of Greece (NBG), EFG Eurobank, Alpha Bank, Piraeus Bank şi Agricultural Bank of Greece (ATEbank), toate prezente în România, de la "BB+", nerecomandat pentru investiţii, la "B+", cu risc ridicat (highly speculative).

Decizia urmează revizuirii similare a ratingului suveran al Greciei la sfârşitul săptămânii trecute, se arată într-un comunicat al agenţiei de evaluare financiară.

Calificativele au fost puse sub supraveghere, cu implicaţii negative. Ratingurile pentru credite pe termen scurt au fost confirmate la "B".

Orice viitoare retrogradare a ratingului suveran al Greciei va conduce, probabil, la o revizuire în scădere a ratingului băncilor elene analizate, avertizează Fitch.

"Chiar dacă angajamentul guvernului elen de a susţine băncile nu s-a schimbat, capacitatea acestuia a fost redusă după cum reflectă şi retrogradarea Greciei", notează analiştii agenţiei.
Din acest motiv, Fitch a revizuit în scădere ratingurile de sprijin pentru NBG, EFG, Alpha, Piraeus şi ATEbank de la "4" la "3".

Ratingurile individuale ale celor cinci bănci au fost scăzute de la "D" la "D/E', întrucât agenţia se aşteaptă la noi presiuni asupra situaţiei financiare a acestora, din cauza climatului dificil in Grecia. În cazul ATEbank, calificativul individual rămâne sub supraveghere cu implicaţii negative.

NBG şi EFG sunt prezente în România prin Banca Românească, respectiv Bancpost, în timp ce Alpha Bank, Piraeus Bank şi ATEbank operează sub brand propriu.