Şoc: Europa, în corzi. Belgia primeşte perspectivă NEGATIVĂ din partea Fitch

Autor: Adrian Voicu 23.05.2011

Agenţia de rating Fitch Ratings a decis să reducă perspectiva asupra ratingului datoriei Belgiei la "negativă", alăturându-se astfel agenţiei Standard&Poor's care a criticat problemele politice întâmpinate de programul de austeritate stabilit de partidul de guvernare.

Fitch ar putea reduce ratingul AA+ al Belgiei, dacă ţara nu va reuşi să se conformeze ţintelor de deficit, se arată într-un comunicat al agenţiei citat de Bloomberg.

Belgia trebuie să îşi reducă deficitul bugetar la mai puţin de 3% din PIB în 2012.

Un guvern de criză a condus Belgia de la alegerile din iunie 2010, reuşind să reducă deficitul la 3,6% din PIB în acest an de la 5,9% în 2009, continuarea programului necesitând însă o soluţie politică se arată în comunicatul agenţiei.

"Reducerea datoriei va cere o reformă fiscală dar şi o disciplină fiscală în următorii ani, care la rândul său necesită un nou guvern cu un nou mandat", a declarat Douglas Renwick, analist de credit în cadrul Fitch din Londra. "În ciuda disputelor politice, managementul fiscal a rămas puternic, menţinând Belgia la un rating înalt".

Reducerea perspective de către Fitch înseamnă că există şanse de reducere a ratingului în următorii 1-2 ani.

"Perspectiva negativă reflectă temerile Fitch cu privire la ritmul reformei structurale din următorii ani şi capacitatea acesteia de a accelera consolidarea fiscală fără o rezolvare a crizei constituţionale", a mai spus Douglas Renwick.