Bursa americană încheie cu toţi indicii pe roşu, temându-se de evoluţia Europei

Autor: Adrian Voicu 23.05.2011

Bursa americană a avut de suferit pierderi puternice, investitorii arătându-se astfel îngrijoraţi de sănătatea financiară a ţărilor europene şi căutând active care să ofere o siguranţă mai mare, pe fondul reducerii perspectivei Italiei de la "stabilă" la "negativă" şi a problemelor cu care se confruntă partidul Socialist din Spania, ale cărui măsuri de austeritate au dus la pierderea alegerilor regionale.

"Europa este un motiv de teamă mai ales deoarece Italia este considerată a treia ţară ca importanţă după Franţa şi Germania", a declarat pentru Wall Street Journal Jeffrey Sica, preşedinte şi CIO în cadrul Sica Wealth Management.

Investitorii consideră perspectiva negativă oferită de Standard&Poor's drept un nou capitol în istoria problemelor legate de datoriile suverane ale Europei, într-un moment în care există deja temeri privind încetinirea creşterii economiilor europene.

Aceasta împreună cu datele privind scăderea producţiei în China în luna mai au condus la o încercare a investitorilor de a scăpa de titlurile companiilor producătoare de materii prime.

Recuperând după o cădere de 180 de puncte, indicele Dow Jones Industrial a încheiat ziua cu un minus de 1,05% sau 130,78 puncte, doar două companii din cele 30 din cadrul indicelui reuşind să încheie ziua pe verde.

Indicele S&P 500 a avut un minus de 1,19%, printre companiile cu cele mai puternice pierderi aflându-se producătorii de energie.

Indicele Nasdaq Composite a avut un declin de 1,59%.

Declinul bursei americane vine în linie cu bursele europene. Astfel, dacă principalul indice al bursei italiene, FTSE MIB a coborât cu 3,32%, celelalte burse europene au încheiat tot pe roşu: bursa din Londra (FTSE 100) a avut un declin de 1,89%, bursa de la Paris (CAC 40) a coborât cu 2,10%, în timp ce cea germană (DAX) a înregistrat în finalul şedinţei 2%.

Odată cu aceste declinuri ale burselor şi preţul petrolului a înregistrat un declin, preţul futures pentru petrolul cu livrare în iulie coborând cu 2,95 dolari sau 2,9% la 97,15 dolari/baril la bursa de mărfuri de la New York Mercantile Exchange.

Agenţia de rating Fitch Ratings a decis să reducă perspectiva asupra ratingului datoriei Belgiei la "negativă", alăturându-se astfel agenţiei Standard&Poor's care a criticat problemele politice întâmpinate de programul de austeritate stabilit de partidul de guvernare.