Şeful Supravegherii din BNR: Băncile greceşti nu retrag linii de finanţare din România

Autor: Liviu Chiru 24.05.2011



Filialele locale ale băncilor elene, dintre care două - Alpha Bank şi Bancpost (Eurobank)- sunt jucători de top zece, iar alte două - Banca Românească (NBG) şi Piraeus - sunt jucători de talie medie - nu au făcut până acum rambursări anticipate ale surselor primite din Grecia, spune Nicolae Cinteză, directorul Direcţiei Supraveghere din BNR.

"Rambursări anticipate de surse atrase din Grecia până acum nu s-au raportat, decât cele plătite la scadenţă", a spus pentru ZF Cinteză, fără să precizeze volumul total al liniilor de finanţare atrase de filialele locale de la băncile-mamă din Grecia. El notează că filialele locale ale băncilor elene au lichidităţi suficiente şi un nivel de adecvare a capitalului peste media sistemului bancar local.

BNR are posibilitatea să ajute cu lichidităţi o bancă, dacă aceasta are solvabilitate corespunzătoare şi poate garanta împrumutul cu active eligibile, în general titluri de stat.

"Cadrul legal permite acest lucru, dar deocamdată nu este nevoie şi nu cred că va fi nevoie. Există suficientă lichiditate", spune Cinteză. În vâltoarea crizei financiare internaţionale din toamna lui 2008 BNR a dat un credit de urgenţă de mai multe sute de milioane de euro unei bănci locale importante, care se confrunta cu o penurie de lichidităţi.

Băncile din Grecia se confruntă acum cu retrageri masive de fonduri, clienţii lor preferând să îşi mute banii în străinătate, pentru a se pune la adăpost de eventuale probleme. Problemele băncilor elene sunt date acum de expunerea mare pe obligaţiunile emise de Grecia, în care au plasate aproape 90 de miliarde de euro, la un volum total al activelor de 480 de miliarde de euro. Investitorii de pe pieţele internaţionale şi chiar agenţiile de rating văd riscuri importante ca Grecia să recurgă la o ajustare sau restructurare a datoriei, în condiţiile în care pare imposibil să facă faţă plăţii ratelor scadente.

Agenţia de rating Fitch a retrogradat luni seara calificativul Greciei cu trei trepte, de la "BBĂ" la "BĂ", care reflectă un risc ridicat. Calificativele marilor grupuri financiare elene au fost ajustate corespunzător.