Asmita, patru blocuri din şapte sunt lăsate în beznă

Ziarul Financiar 25.05.2011

Ansamblul rezidenţial Asmita Gardens din Bucureşti, proiectul de locuinţe care a implicat cea mai mare investiţie privată, circa 120 mil. euro pentru construirea a şapte blocuri cu aproape 800 de apartamente, este în impas de mai bine de două luni după ce echipa de vânzări a decis să plece.

Între timp, a fost blocat şi website-ul de prezentare al proiectului, iar un potenţial client găseşte cu greu pe cineva să vorbească în cazul în care doreşte să cumpere un apartament direct de la dezvoltatori.

Complexul, situat pe Splaiul Unirii, la intersecţia cu calea Văcăreşti, este în prezent împărţit în două printr-un gard care desparte cele trei blocuri din prima fază, locuite în mare măsură, şi restul de patru blocuri, care deşi au fost finalizate nu sunt în prezent operaţionale, fiind lăsate în beznă.

Dezvoltatorii, compania indiană Asmita şi fondul de investiţii ECDC, aflaţi de circa doi ani într-un litigiu cu antreprenorul Strabag, nu au finalizat testarea utilităţilor pentru a definitiva recepţia apartamentelor în care, de altfel, au un număr redus de unităţi vândute.

Printre blocuri, zonele verzi sunt bine întreţinute şi mai multe mame, bunici sau bone plimbă copii către locul de joacă din faţa blocurilor.

Dezvoltatorii complexului, care au investit zeci de milioane de euro în acest proiect şi au împrumutat alţi 70 de milioane de euro de la Alpha Bank pentru unul dintre cele mai ambiţioase ansambluri de locuinţe din Bucureşti, caută variante de ieşire din impas şi reluarea vânzării apartamentelor care aveau preţuri de la 120.000 de euro în sus.

"În momentul acesta, faza întâi este 90% vândută şi ocupată, astfel că mai sunt doar 20-30 de apartamente nevândute. În­cercăm să reaşezăm pro­iectul, inclusiv echipa de vânzări, pe care ne propunem să o externalizăm în următoarea perioadă, să avem o colaborare pe doi ani. Încercăm să restructurăm inclusiv site-ul, să dăm un suflu nou, după ce proiectul a intrat într-un con de umbră. De două luni nu s-au mai vândut apartamente", a declarat Mihai Diaconescu, singurul reprezentant de pe piaţa locală al fondului ECDC, listat pe bursa din Londra, care deţine 50% din proiect.

Apartamentele din complex sunt construite la finisaje peste media marilor proiecte din Bucureşti.

Fiecare turn este prevăzut cu două lifturi funcţionale, pereţii de pe casa scării şi-au păs­trat albul la etajele vizitate, deşi primele blocuri au fost date în folosinţă de mai bine de un an, iar uşile de culoarea mahonului pot fi găsite doar după aprinderea luminii de la între­ru­pătoarele cu led situate lângă fiecare uşă a apartamentelor.