Preţul de construcţie al unui bloc de zece etaje: 750-800 euro/mp

Autor: Andreea Neferu 24.05.2011

Preţul mediu brut de construcţie ("hard cost") al unei clădiri cu un subsol şi zece etaje se ridică în prezent la circa 450-550 de euro pe metru pătrat, cost la care se adaugă însă cheltuieli adiacente ("soft cost"), care pot suplimenta cu încă 25% costul final, a declarat Florin Popa, managing partner al companiei de consultanţă în construcţii Vitalis Consulting, în cadrul conferinţei "Cât costă să construieşti un metru pătrat de apartament în România", organizată de Ziarul Financiar.

"În acest preţ însă nu este inclus terenul şi utilităţile. Dacă includem şi 10% costuri de proiectare, 5% contingency (cheltuieli neprevăzute - n.red.) şi 10% finanţare, putem ajunge la un preţ de 750-800 de euro pe metrul pătrat", a spus Popa.

În urmă cu doi ani, preţul mediu brut de construcţie ("hard cost") se ridica la circa 680-800 de euro, potrivit reprezentantului Vitalis Consulting.

"Luând în calcul costurile, care au mai scăzut, putem spune că ar fi momentul potrivit pentru demararea unor proiecte de apartamente, dar având în vedere cererea actuală, nu consider că este momentul propice. Am senzaţia că s-a atins nivelul minim în ceea ce priveşte costurile, e tot ceea ce se mai poate face", a explicat Popa.