Belarusul îşi devalorizează moneda cu 36%, iar ruşii stau la pândă să cumpere active

Autori: Catalina Apostoiu , Alexandru Matei 24.05.2011

Belarusul şi-a devalorizat oficial rubla cu 36% în raport cu dolarul şi a reintrodus limite asupra variaţiei ratelor de schimb în încercarea de a stopa scăderea puternică a monedei, scădere căreia cea mai ridicată rată de referinţă a dobânzii din lume, de 14%, nu i-a putut pune capăt, scrie agenţia de presă Thomson Reuters.

Banca centrală a ţării a fixat cursul oficial la 4.930 de ruble în raport cu dolarul, în creştere de la 3.155 de ruble, însă încă sub rata interbancară tranzacţionată liber de aproximativ 7.000 de ruble.

Ţara s-ar putea confrunta cu o criză financiară pe fondul nivelului ridicat al deficitului comercial şi al scăderii rapide a rezervelor de monedă forte, potrivit BBC News.

În plus, pentru a mai face rost de valută, guvernul ar putea vinde Rusiei participaţia pe care o deţine în cadrul operatorului de gazoducte Beltransgaz, conform primului-ministru belarus. "Ruşii sunt pregăţiţi să cumpere participaţia noastră în operatorul de gazoducte Beltransgaz pentru 2,5 miliarde de dolari", a declarat primul-ministru Mikhail Myasnikovich.

Tranzacţia ar acorda Rusiei controlul total asupra sistemului de gazoducte din Belarus prin intermediul căruia gazul rusesc ajunge în Europa. Gazprom, gigantul rus de stat din sectorul gazelor, a plătit aceeaşi sumă pentru un pachet de 50% din Bel­transgaz pe care l-a cumpărat prin in­termediul mai multor tranzacţii între 2007 şi 2010.

Criza economică prin care trece ţara se agravează de la o zi la alta şi multe magazine au fost golite pentru că importatorii nu dispun de monedă forte pentru a achiziţiona bunuri din străinătate, în timp ce exportatorii sunt obligaţi să repatrieze 30% din câştigurile în valută la rata oficială de schimb, aflată mult sub cea de pe piaţa interbancară.

"Decizia reprezintă un pas pozitiv", spune Alex Pivovarsky, economist în cadrul Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare. El explică faptul că Belarusul a asistat la o scădere a competitivităţii pe plan in­ternaţional în ultimii ani, nu în ultimul rând din cauza deciziei guvernului de a ma­jora salariile semnificativ anul trecut înain­tea alegerilor. Deşi în urma deva­lorizării sa­la­riile au o valoare mai scăzută în dolari, ţara va deveni mai competitivă, spun ana­liştii.

Deficitul comercial al Belarusului a ajuns la 9,3 mld. $ anul trecut, potrivit unei estimări a Fondului Monetar Internaţional, sau 17% din PIB, unul dintre cele mai ridicate niveluri din lume.

Scăderea competitivităţii este doar unul din factorii aflaţi în spatele deficitului, care a avansat constant în ultimii cinci ani. Printre aceştia se mai numără şi decizia guvernului de a cere băncilor să crediteze puternic pentru a impulsiona economia şi faptul că Rusia a majorat preţul pe care ţara trebuie să-l plătească pentru importurile de petrol şi gaze.

Rezervele valutare au atins cel mai scăzut nivel din ultimul an şi jumătate în luna martie. Rubla a început să piardă din valoare pe 19 aprilie, când ameninţarea unei crize valutare a determinat banca centrală să anuleze restricţiile ce obligau băncile şi companiile să folosească un curs care putea varia cu Ă/-2% faţă de rata oficială.

Pe fondul reducerii rapide a rezervelor ţării, preşedintele Alexander Lukaşenko a obţinut un împrumut de 3 miliarde de dolari din partea Rusiei săptămâna trecută. Totuşi, împrumutul respectiv, care va putea fi accesat sub formă de tranşe pe trei ani, acoperă doar o parte din enormul deficit comercial al ţării.

Aprobarea împrumutului a fost însoţită de anumite condiţii, incluzând lansarea unui program de privatizare pe trei ani ce va începe luna viitoare.

Ţara a făcut deja mai mulţi paşi pozitivi către liberalizarea economiei sale ca parte a unui plan de măsuri pe cinci ani, potrivit economistului BERD.

Planul a inclus transferul a aproximativ o cincime din forţa de muncă în sectorul privat, prin intermediul privatizărilor, cât şi încurajarea înfiinţării de la zero de firme şi a investiţiilor străine directe.

Ce probleme are Belarusul