În ce îşi ţine banii cel mai mare fond de investiţii din România

Autor: Roxana Pricop 24.05.2011

Fondul BCR Monetar, cu active în gestiune de peste 1,5 miliarde de lei (350 mil. euro), a împrumutat statul român cu 216 milioane de lei şi a investit aproape jumătate de miliard de lei în depozite anul trecut. Plasamentele bancare au fost de departe cele mai profitabile.

BCR Monetar este cel mai mare fond mutual de pe piaţa locală, după valoarea activelor nete aflate în portofoliu şi după numărul de investitori atraşi, de peste 65.000. La finele anului trecut, depozitele bancare erau cele mai mari plasamente ale fondului, atrăgând 35% din activele de 1,4 miliarde de lei pe care fondul le avea la finele lui 2010, potrivit raportului anual emis de administratorul fondului societatea Erste Asset Management.

Cele mai mari depozite au fost deschise la Banca Transilvania, Volksbank, Piraeus Bank şi Banca Românească. Pe termen scurt, de doar trei luni, fondul a deschis depozite în valoare şi de 45 milioane de lei, cum este cazul unui depozit deschis la Volksbank, cel mai mare din portofoliu.

Din investiţii făcute în depozite bancare fondul înregistra o creştere zilnică de active de peste 107.000 de lei la finele anului trecut, arată raportul de administrare.

Obligaţiunile emise de marile corporaţii străine erau al doilea cel mai important plasament al fondului, cu o pondere de 30,3% în active. Cele peste 430 milioane de lei investite de fond în obligaţiuni emise de Citi Bank, Erste, HVB, Lloyds, Metro Finance sau Volksbank, îi aduceau fondului o creştere zilnică de active de circa 1.800 de lei.

În titlurile de stat, fondul a investit 216,6 milioane de lei, respectiv 15% din active. Creşterea zilnică de active generată de acest plasament era de peste 44.000 de lei. Mult mai puţin a câştigat fondul din investiţiile în obligaţiuni municipale. Investiţiile în obligaţiunile municipale, de circa 1% din active, i-au adus fondului o creştere zilnică de active în valoare de 16,8 milioane de lei.

În 2010, fondul a înregistrat un randament de 8,9%, în condiţiile în care începând din cea de-a doua jumătate a anului trecut dobânzile bancare au intrat pe o pantă descendentă.

"În prima jumătate a anului trecut, când încă se resimţea o criză de lichidităţi în piaţă, iar băncile se luptau în oferte pentru fidelizarea clienţilor, am negociat pentru activele fondului şi un nivel dublu decât l-ar fi putut obţine o persoană fizică. Începând însă din a doua jumătate a anului dobânzile au intrat pe un trend descendent care mă aştept să continue şi în acest an", a spus Dragoş Neacşu, preşedintele societăţii de administrare Erste Asset Management.

Administratorul fondului se aşteaptă ca scăderea dobânzilor să continue şi în acest an, iar randamentele înregistrate de fondurile monetare în 2011 confirmă acest lucru. Niciunul dintre cele şapte fonduri monetare nu a adus investitorilor un randament mai mare de 3% în acest an.

"Sunt optimist şi cred că ne putem aştepta la o reducere a dobânzii de referinţă în acest an dacă profităm de fereastra de oportunitate apărută în prezent şi statul se ţine de cuvânt cu privatizările pe Bursă, cu eficientizarea aparatului bugetar şi cu recâştigarea credibilităţii pe pieţele externe", a conchis Neacşu.