Titlurile Fondului Proprietatea au scăzut sub 0,5 lei, iar interesul investitorilor este extrem de redus

Autor: Andrei Chirileasa 24.05.2011

Acţiunile Fondului Proprietatea (FP) s-au tranzacţionat aproape pe tot parcursul şedinţei de tranzacţionare de ieri sub nivelul de 0,5 lei, atingând un nou minim istoric, de 0,4975 lei. Precedentul minim fusese atins pe data de 12 mai (data ex-dividend), când acţiunile au scăzut în deschidere la 0,499 lei, dar şi-au revenit pe finalul şedinţei.

Brokerii spun că interesul pentru acţiunile româneşti, în general, este tot mai redus în ultima perioadă, pe fondul corecţi­ilor care au cuprins pieţele europene şi al discuţiilor privind restructurarea datoriilor Greciei şi posibilele probleme ale Italiei şi Spaniei, care ar putea aduce o nouă criză economică în Europa.

Peste acest context se suprapun câţiva factori care ţin strict de Fondul Proprietatea, cum ar fi reluarea despăgubirilor în acţiuni la ANRP, care creşte oferta de acţiuni disponibile la vânzare în piaţă.

"Nu doar Fondul Proprietatea se tranzacţionează la discount mare, ci şi SIF-urile şi băncile. Cu toate astea, volumele sunt din ce în ce mai mici, pe pieţele străine se vorbeşte despre corecţii, despre datoriile statelor europene. În acest context, nu văd de ce ar exista un apetit extraordinar pentru acţiunile româneşti, fie ele şi ale FP. Încă mai sunt acţiuni de transferat de la Ministerul Finanţelor, care vor intra în piaţă, iar în aceste condiţii niciun cumpărător n-o să plătească un leu în plus faţă de cât spune piaţa. Este foarte probabil ca acţiunile să mai scadă. Nu spune nimeni că nu sunt interesante sau atractive, cel puţin din punctul de vedere al discountului, dar asta-i piaţa în acest moment", a explicat Laurenţiu Floroiu, director de tranzacţionare la firma de brokeraj EFG Eurobank Securities.

De la listare, pe 25 ianuarie 2011, acţiunile FP au pierdut 23%, iar capitalizarea fondului a scăzut cu 450 mil. euro, la 1,67 mld. euro.

Asta în condiţiile în care activul net al fondului a crescut în primele patru luni ale anului cu 410 mil. euro, la 4,06 mld. euro. În prezent, acţiunile FP se tranzacţionează cu un discount de aproape 60% faţă de valoarea unitară a activului net (VUAN) de la finele lunii aprilie, de 1,2 lei/acţiune.

În ciuda scăderii preţului, volumele de tranzacţionare s-au redus şi ele în ultima lună, tranzacţiile depăşind tot mai rar pragul de 10 mil. lei pe zi. Cei mai mari cumpărători de acţiuni FP de la listare au fost fondurile de investiţii străine, care au ajuns să deţină 22,5% din acţiuni la finele lunii martie.