Ministrul finanţelor s-a consolat cu ideea unei posibile remanieri şi spune că se va întoarce în Parlament

Autor: Mihaela Claudia Medrega 24.05.2011

Ministrul finanţelor Gheorghe Ialomi­ţianu susţine că subiectul remanierii nu îl preocupă şi afirmă că în cazul unei astfel de decizii se va întoarce în Parlament cu impresia că a realizat "lucruri foarte importante".

"Dacă se va lua o decizie de acest gen, mă întorc în Parlament. Nu există niciun fel de problemă. Când se ia o decizie în partid, o respect. Rămân cu o impresie foarte bună, că am realizat lucruri foarte importante în această echipă", a afirmat ministrul finanţelor.

Ialomiţianu a amintit de "succesul" finalizării acordului cu FMI şi Comisia Europeană, adăugând că are proiecte pe care trebuie să le ducă la bun sfârşit.

În primele luni de la preluarea mandatului Finanţelor, în toamna anului trecut, Ialomiţianu s-a remarcat prin cvasianonimatul pe care singur şi l-a impus. În acest an a încercat să dinamizeze sfera apariţiilor publice, organizând şi o conferinţă de presă la Ministerul Finanţelor, pe lângă ieşi­rile ocazionale la briefing-uri de presă la Guvern.

Ieri Ialomiţianu a reluat apelul la bănci să reia creditarea, amintind că economia are nevoie de finanţare. "Băncile trebuie să joace un rol important în această perioadă. Relan­sarea economică are nevoie de relansarea creditării. Avem nevoie de resurse bugetare, dar şi de creditare. Eu mă bucur când vin cât mai mulţi bani în economie", a spus Ialomiţianu la o conferinţă pe tema fondurilor europene organizată de ziarul "Bursa".

În ceea ce priveşte ieşirea anunţată pe pieţele externe, Ialomiţianu consideră că este o perioadă favorabilă, deşi turbulenţele pe pieţele financiare s-au accentuat în această săptămână din cauza ţărilor din zona euro cu probleme legate de datoria publică.

"Când evoluţia este cel mai prielnică pentru Ministerul de Finanţe, se va decide. Nu suntem în situaţia de a nu avea resurse pentru finanţarea deficitului bugetar. Putem chiar să amânăm, dacă nu este un moment favorabil."

Întrebat dacă din cauza turbulenţelor de pe piaţa internaţională nu ar fi un moment bun pentru contractarea unor împrumuturi de către România, Ialomiţianu a răspuns că este o perioadă favorabilă, întrucât România are credibilitate. "Nu, pentru România este un moment favorabil pentru că încrederea investitorilor străini în economia românească este destul de mare. A crescut şi ca urmare a finalizării cu succes a acordului cu FMI şi Comisia Europeană. România are credibilitate pe pieţele financiare."

Secretarul de stat în Ministerul Finanţelor Bogdan Drăgoi a spus recent că România va efectua prima emisiune pe pieţele externe prin programul MTN (Medium Term Notes) în prima jumătate a acestui an.

Ce se întâmplă cu taxa auto

În privinţa taxei auto, ministrul finanţelor a spus că cel mai important pentru România este să respecte regulile organismelor interna­ţio­nale, fiind luată în considerare varianta eşalonării diferenţelor de bani care vor fi restituiţi.

"Trebuie să luăm o decizie. Se fac analize de impact. Cel mai important pentru România este să respecte regulile organismelor interna­ţio­nale. România asigură surse pentru despă­gubiri. Poate să se eşaloneze restituirea sumelor."

Sistemul actual al taxei auto va fi modificat după ce Curtea de Justiţie a Comunităţilor Europene a arătat, într-un punct de vedere exprimat la cererea unei instanţe româneşti, că taxa de primă înmatriculare încalcă legislaţia UE deoarece produce un dezavantaj la vânzarea maşinilor second-hand din alte state pe teritoriul României.

Guvernul a elaborat mai multe variante de modificare a taxei auto.

Potrivit uneia dintre variante, taxa auto ar putea fi impusă la prima vânzare a maşinilor intrate în ţară înainte de 1 iulie 2008, cu un cuantum redus cu 30%, şi restituirea unei diferenţe din banii deja daţi de proprietari, dar eşalonat pe mai mulţi ani, pentru a evita returnarea unei sume totale de 750 mil. euro.

Guvernul a decis miercurea trecută ca, în aproximativ două săptămâni, să modifice taxa de primă înmatriculare.