Ialomiţianu: Nu ne afectează tensiunile externe

Autor: Claudia Medrega 24.05.2011

România are credibilitate şi poate să iasă pe pieţele financiare internaţionale, în opinia ministrului de finan­ţe Gheorghe Ialomiţianu (desen).

Însă pe pieţele externe tensiunea este în continuă creştere, investitorii fiind îngrijoraţi de situaţia Greciei şi a altor ţări din zona euro puternic îndatorate. Iar deciziile agenţiilor de rating de reducere a calificativului acordat Greciei sau schimbarea perspectivei ratingului Belgiei şi Italiei nu au făcut decât să accentueze tensiunea.

"Pentru România este un moment favorabil, pentru că încrederea investitorilor străini în economia românească este destul de mare. A crescut şi ca urmare a finalizării cu succes a acordului cu FMI şi Comisia Europeană. România are credibilitate pe pieţele financiare", a răspuns Ialomiţianu, întrebat dacă din cauza turbulenţelor de pe piaţa internaţională nu ar fi un moment bun pentru contractarea unor împrumuturi de către România.

România a avut până la jumătatea lunii mai o fereastră de finanţare ieftină pe pieţele externe, unde putea beneficia de nesperata scădere a cotaţiilor de primă de risc de ţară, însă a tot întârziat să iasă.