Scumpirea record a petrolului, judecată la tribunal în SUA, într-unul din cele mai mari procese ale justiţiei americane

Autor: Bogdan Cojocaru 25.05.2011

Autorităţile americane de control a pieţei materiilor prime au lansat una dintre cele mai mari acţiuni juridice din istorie îndreptate împotriva manipulării preţului petrolului, atacând în instanţă doi dealeri binecunoscuţi şi două firme de trading sub acuzaţia că au făcut profituri de 50 milioane dolari prin crearea impresiei, în 2008, că livrările pe piaţă sunt limitate, potrivit Reuters.

Comisia pentru tranzacţii cu contracte futures pentru materii prime susţine că traderii James Dyer, de la firma americană Parnon Energy, şi Nick Wildgoose, de la compania europeană Arcadia Energy, au strâns cantităţi mari de poziţii fizice la un centru important de trading american pentru a crea impresia că aprovizionarea pieţei este limitată, iar preţurile ţiţeiului vor creşte. Ulterior, petrolul păstrat a fost scos pe piaţă, ceea ce a dus la scăderea accentuată a cotaţiilor, iar cei doi au înregistrat profituri din poziţiile scurte luate pe piaţa futures (a derivatelor).


"Acuzaţii au recurs la acţiuni manipulatorii, ducând preţul petrolului în mod artificial la niveluri ridicate şi apoi din nou jos, pentru a face profituri ilegale", spune comisia.

Procesul vine într-un moment în care preşedintele american Barack Obama caută să asigure populaţia că încearcă să limiteze creşterea preţurilor carburanţilor şi că americanii nu fac obiectul manipulărilor.

"Este vorba de mulţi bani şi dacă ne uităm la cât suferă populaţia, trebuie să atacăm astfel de activităţi cu toată puterea legii", a declarat comisarul Bart Chilton.

Firmele Parnon şi Arcadia sunt controlate de miliardarul norvegian John Fredriksen, a cărui avere de 10,7 miliarde de dolari îl plasează pe locul 72 în topul Forbes al celor mai bogaţi oameni ai planetei.

În proces, comsia ar putea cere despăgubiri în valoare triplă faţă de profiturile realizate de traderi prin acţiuni ilicite, dar şi amenzi şi alte pedepse. Despăgubirile de 150 de milioane de dolari ar echivala cu a doua mare amendă obţinută de agenţie în istoria ei.

Dealerii au abandonat strategia ilegală de trading după aprilie 2008, când au aflat că acţiunilor lor sunt anchetate. Câteva luni mai târziu, preţul petrolului destinat pieţei din SUA a crescut la nivelul record de 147 de dolari pe baril. Până la finele anului, cotaţia s-a prăbuşit la aproape 30 de dolari pe baril.